Lőrincz András lett az ELTE 2019-es Innovatív Kutatója

2019.09.19.
Lőrincz András lett az ELTE 2019-es Innovatív Kutatója
Az IK Mesterséges Intelligencia Tanszék tudományos főmunkatársa október 3-án, az ELTE–Újbuda Innovációs Napon veszi át az elismerést iparilag hasznosítható megoldásáért a humán–számítógép interakciók fejlesztése területén. 

Az ELTE minden évben díjazza az elmúlt év leginnovatívabb kutatóját, aki a szakmai elismerés mellett pénzbeli díjazásban is részesül.

A 2019-es évben a díjat Lőrincz András, az Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszék tudományos főmunkatársa nyerte el. A mesterséges intelligencián belül a humán és gépi interakció területével foglalkozik.

Mélyhálós technikák alkalmazásával iparilag hasznosítható megoldást dolgozott ki

a humán–számítógép interakciók fejlesztése területén arckifejezés felismerésével és tekintetmonitorozással.

Az ELTE IK mestertanára fizikusi diplomáját az ELTE Természettudományi Karán szerezte 1975-ben. 1998-ban lézerfizikából, 2008-ban informatikai tudományokból habilitált. Fő kutatási területe a humán-számítógép együttműködés, valamint a gondolkodás modellezése. Több alkalommal dolgozott az USA-ban, ahol a kvantumrendszerek témájában a világ legjobb intézményeivel működött együtt.  1982 és 1984 között Chicagóban lézerrendszer építésén dolgozva figyelt fel rá, hogy a modellező számítások helyett a kísérletek során tanuló mesterséges intelligencia gyorsabb és pontosabb lehet. Mivel a mesterséges intelligencia hatékonyságának tekintetében a beváltatlan ígéretek csak halmozódtak az idők során, elkanyarodott egy „működő rendszer” megismerése, azaz a neurobiológia és az emberi agy működési elveinek megismerése felé.

1998 óta az ELTE tudományos főmunkatársa, azóta számos sikeres projektet irányított a Panasonic-kal, a Honda Future Tech­no­logy Research-csel, az Amerikai Légierő Információs Igazgatóságával és az EIT Digital kapcsolatrendszerén keresztül számos területen, számos európai intézménnyel. Több más mellett kitüntetés mellett 2004-ben a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Kalmár-díját vehette át, 2006-ban pedig megkapta a Mesterséges Intelligenciát Irányító Európai Bizottság Tagja címet, amelyet úttörő munka elismeréseként adományoznak.

Lőrincz Andrással 2018-ban készült videó "Az ELTE Arcai" sorozatban, ahol a mesterséges intelligencia kutatás jelenlegi kérdéseiről beszélt:

Az ELTE Innovációs Központja Újbuda Önkormányzatával együttműködésben 2019. október 3-án ismét konferenciát és start-up szakkiállítást rendez a Lágymányosi Campuson. Az érdeklődők látványos ismeretterjesztő előadások keretében megismerkedhetnek a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazási lehetőségeivel és jövőjével, emellett számos innovációt támogató szervezet és program is bemutatkozik. A délutáni szekció keretében az egyetemre látogat az Amerikai Kereskedelmi Kamara Magyarország „Vágj bele! Kezdj vállalkozni!” előadássorozata, lesz interaktív kerekasztal-beszélgetés, networking és start-up szakkiállítás, ahol hazai start-up cégek közvetítik legjobb gyakorlataikat. A rendezvényen adják át a 2019-es év Innovatív Kutatója díjat és bemutatkoznak a hallgatói ötletpályázat nyertesei is.