Lovász László a Kiotó-díj idei nyertesei között

Kiotó-díjjal ismerik el idén Lovász László, magyar matematikus munkásságát. A díjat alapító japán technológiai vállalatnak a németországi Neussban tett pénteki bejelentése szerint Lovász László „kiemelkedő mértékben járult hozzá” a matematikai tudományokhoz, kutatásaival kapcsolatot teremtett a különböző matematikai területek között.

A „japán Nobelnek” is nevezett, 50 millió jennel (126 millió forinttal) járó Kiotó-díjat idén Lovász László mellett Jamanaka Sinja japán őssejtkutató és a leginkább animációs filmjeiről ismert dél-afrikai művész, William Kentridge veheti át Kiotóban. A díjat 1985-ben alapította Inamori Kadzuo, a Kyocera nevű japán technológiai konszern létrehozója a tudomány és a művészet terén elért kiemelkedő teljesítmények elismerésére. A kitüntetést az Inamori Alapítvány adományozza, a díj átadására minden év novemberében Kiotóban kerül sor.

Az 1948-ban született Lovász László az ELTE TTK Matematikai Intézetének vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, számos kitüntetés birtokosa. Szakterülete elsősorban a kombinatorika, a gráfelmélet és a számítógép-tudomány. Munkásságát korábban többek között Wolf-díjjal (1999), Corvin-lánccal (2001), Bolyai-díjjal (2007) és Széchenyi-nagydíjjal (2008) is elismerték.

Inamori Alapítvány

2010.06.24.