Lovász László átvette a Kiotó-díjat

Mint arról korábban beszámoltunk, Kiotó-díjjal ismerték el idén Lovász László matematikus munkásságát. A „japán Nobelnek” is nevezett Kiotó-díjat 2010-ben Lovász László mellett Jamanaka Sinja japán őssejtkutató és William Kentridge dél-afrikai művész vehette át Kiotóban november 10-én.


A Kiotó-díjról döntő japán Kyocera-konszern vezetősége 1984 óta évente ítéli oda a kitüntetést. Korábbi kitüntetettjei között olyan világszerte ismert és meghatározó tudósok és művészek találhatók, mint Noam Chomsky nyelvész, Andzrej Wajda filmrendező, Kálmán Rudolf Emil mérnök és Ligeti György zeneszerző. A díj összege 50 millió yen, ami körülbelül a Nobel-díj 40 százaléka. A japán tudósokból álló bizottság minden évben három kategóriában – Fejlett Technológia, Alaptudományok, valamint Művészetek és Filozófia – adományoz díjat.

Lovász az Alaptudományok kategóriában kapta az elismerést, a hivatalos indoklás szerint a matematika különböző ágai közötti kapcsolat megteremtéséért, valamint munkásságának a matematikára épülő tudományterületekre gyakorolt hatásáért. Lovász László a tudósbizottság szerint a „diszkrét struktúrák területén végzett kutatásaival kapcsolatot teremtett a matematika különböző ágai között, amely a matematikára épülő tudományterületek széles skálájára gyakorolt jelentős hatást. Eredményei kiemelkedő módon járultak hozzá a matematikai elméleti és technológiai alkalmazásához.”


Az 1948-ban született Lovász László az ELTE TTK Matematikai Intézetének vezetője, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke, számos kitüntetés birtokosa. Szakterülete elsősorban a kombinatorika, a gráfelmélet és a számítógép-tudomány. Munkásságát korábban többek között Wolf-díjjal (1999), Corvin-lánccal (2001), Bolyai-díjjal (2007) és Széchenyi-nagydíjjal (2008) is elismerték. A matematikában nincs Nobel-díj, ezért több nemzetközi elismerést is szokás „matematikai Nobel-díjnak" tekinteni – ezek közül Lovász kettőt is megkapott: az izraeli Wolf-díjat és a japán Kiotó-díjat. A Kiotó-díj a legrangosabb nemzetközi tudományos kitüntetés, amelyben az elmúlt évtizedek során hazai tudós részesült.

Források: hírextra, MTA

2010.11.11.