Magyar Hebraisztikai Konferencia

Magyar Hebraisztikai Konferencia
02/01

2024. február 01. 09:00 - 17:00

PPKE Sophianum (1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1.)

02/01

2024. február 01. 09:00 - 17:00

PPKE Sophianum (1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 1.)


Az idei Schweitzer-lectures végén bemutatják Koltai Kornélia és Zsengellér József „Héber üdvözlőversek és a peregrináció” című kötetét is. 

Folytatva az elmúlt évek hagyományát, a Magyar Hebraisztikai Társaság – melynek jelenlegi elnöke Bányai Viktória, az ELTE Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék munkatársa – ismét megrendezi éves konferenciáját. Ezzel az eseménnyel a társaság alapító elnöke, Schweitzer József (1922–2015) országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emléke előtt tiszteleg. Schweitzer József az ELTE jogelődjén doktorált 1946-ban, később a hebraisztika szak indításában vállalt tevékeny szerepet, és a Bölcsészettudományi Kar címzetes egyetemi tanára lett.

Az idei konferenciának a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ad otthont, a több év után ismét jelenléti formában megrendezett eseményen az ELTE BTK Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék több munkatársa és alumnusa is előad. A részletes program elérhető a konferencia honlapján.

A konferencia záróeseményeként egy könyvbemurtatóra is sor kerül, 16:30-tól Csorba Dávid, a Debreceni Református Kollégium múzeumának igazgatója mutatja be a Magyar Hebraisztikai Társaság „Studia Hebraica Hungarica” sorozatának legújabb kötetét. A Koltai Kornélia és Zsengellér József szerkesztésében megjelent „שיר פשוט ומחולק: Héber üdvözlőversek és a peregrináció” című kötet a 17. századi magyar peregrinusok héber nyelven írt költeményeiről szóló OTKA-projekt zárókonferenciájának az anyagát tartalmazza.