Magyar Napok Madridban

2016.11.23.
Magyar Napok Madridban
2016. november 15-én immár ötödik alkalommal rendeztek szakmai napot Madridban a Complutense Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a madridi Magyar Nagykövetség szervezésében.

A Magyar Napok című rendezvény egy előadásokkal, kulturális eseményekkel töltött szakmai napot, valamint egy kétoldalú tárgyalást jelent a két partner egyetem között. Idén az egyetemi előadások mellett bemutatkozott az újonnan kinevezett magyar lektor, Tóth Gergő, valamint a szerző jelenlétében bemutatták Szőcs Géza Liberté 1956 című drámájának spanyol kiadását.

A szakmai napon a meghívott magyar előadók közül Pál Zsombor (Antall József Tudásközpont) 1956 történelmi áttekintése címmel, Faix Dóra (az ELTE Spanyol Nyelv- és Irodalom Tanszékének adjunktusa) Márai Sándor és 1956 címmel, Pál Ferenc (az ELTE BTK Portugál Nyelvi és Irodalmi Tanszékének professor emeritusa) pedig Magyar filmek 1956-ról címmel tarott előadást.

Az előadásokat követően mutatták be Szőcs Géza Liberté 1956 című drámájának az 1956-os forradalom és szabadságharc. 60. évfordulója alkalmából megjelenő, spanyol kiadását, a szerzőt és életművét Győri Enikő nagykövet mutatta be. Ezt követően spanyol és magyar diákok adtak elő jeleneteket a drámából spanyol nyelven (képünkön). A drámabemutató után Szőcs Géza dedikálta a kötetet.