Magyar Nyelvőr Díjat kaptak az ELTE nyelvészei

A Magyar Nyelvőr Alapítvány 2014. október 3-án Marosvásárhelyen tette közzé a Magyar Nyelvőr Díjjal elismert kutatók névsorát. Kitüntették Balázs Géza nyelvészt, néprajzkutatót, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Mai Magyar Nyelvi Tanszékének tanszékvezető tanárát és Tóth Etelkát, a Tanszék főiskolai docensét, több magyar helyesírási kiadvány szerkesztőjét, valamint Péntek János nyelvészt, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanárát, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság elnökét.

Balázs Gézát számos, a nyelvet népszerűsítő konferencia, mozgalom kezdeményezőjeként, a nyelv megbecsülését növelő rádióműsorok készítőjeként díjazták, Tóth Etelka pedig a magyar helyesírás ügyének szolgálatáért részesült elismerésben. Egyetemünk oktatói egy későbbi, magyarországi ünnepségen vehetik át a Magyar Nyelvőr Díjat.

Kiss Róbert Richard, a Magyar Nyelvőr Alapítvány társadalmi tanácsadó testületének elnöke elmondta: a hagyományteremtő szándékkal, először kiosztott díjat azoknak ítélik oda, akik a legtöbbet tették a magyar nyelv ápolásáért az elmúlt évben határon innen és túl. Az alapítvány kuratóriuma a Magyarországon élők, illetve a határon túliak köréből választ ki egy-egy díjazottat, valamint elismerésben részesíti azt, aki a legtöbbet tette az alapítvány céljainak megvalósításáért.

Forrás: híradó.hu

2014.10.16.