Magyar nyertes a 2023-as ICA térképrajzversenyen

2023.09.06.
Magyar nyertes a 2023-as ICA térképrajzversenyen
Az ELTE térképészeinek közreműködésével zajló világversenyen a 11 éves Emmert Olivér első helyet szerzett „Én így képzelem...” című munkájával.

A Nemzetközi Térképészeti Társulás Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Földrajzi Társaság és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet idén is meghirdette az ICA térképrajz-pályázatot, témája most a „Térkép a jövőről” volt. 

A versenyt 1993 óta kétévente rendezik meg, a gyerekek egyénileg vagy maximum háromfős csoportokban küldhetik be munkáikat, amelyeket négy korcsoportban bírál el a zsűri. Magyarország eddig minden versenyen képviseltette magát, és több díjazottal is büszkélkedhet. 

A magyar fordulót 2023-ban is az ELTE munkatársai bonyolították le, a zsűri elnöke Jesús Reyes Nunez, a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék docense, az ICA Térképek és Gyermekek Bizottság elnöke volt. A döntés nem volt egyszerű, a felhívásra idén is sok magas minőségű munka érkezett. Végül hat térképrajz került a nemzetközi döntőbe, ezeket Fokvárosban, a Nemzetközi Térképészeti Társulás 31. Nemzetközi Konferenciája keretében mutatták be a világ legkülönfélébb helyeiről érkező 170 másik munkával együtt. 

Az eredményhirdetésre a konferencia záróceremóniáján került sor. A versenyen jelentős magyar siker született: Emmert Olivér 11 éves mohácsi diák  Én így képzelem... című térképrajza nagy előnnyel első helyezést ért el a 9–12 éves korcsoportban. Felkészítő tanára Bosnyák Mihály (Alexandra Kiadó) volt.

Forrás: ELTE IK