Magyar sikerek a dániai jogi versenyen

2017.07.06.
Magyar sikerek a dániai jogi versenyen
2017. június 15-17. között rendezték meg a a dániai Aarhus University-n a nemzetközi munkajogi jogesetmegoldó és perbeszédmondó versenyt, a Hugo Sinzheimer Moot Court Competitiont.

Magyarországot hazánk jogi karairól kiválasztott tagokból álló csapat képviselte: Budai Mihály Egon (ELTE ÁJK), Géczi Dóra (KRE ÁJK), Kanyuk Petra (DE ÁJK) és Tóth Bence (PPKE JÁK). A verseny európai csapatában Rigó Szilvia (ELTE ÁJK) versenyzett.

A versenyen 12 ország csapata mérettette meg magát: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Grúzia, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország.

A magyar csapat idén bíró kategóriában versenyzett, Budai Mihály Egon (ELTE ÁJK) egyéni első, Tóth Bence (PPKE JÁK) második helyezést ért el.

Az idei megmérettetésen az irányadó nemzeti jog a magyar volt, így a jogeset – a munkajogi transzfer/jogutódlás témájában – összeállítása is a mi feladatunk volt. Az ezért felelős – a dániai versenyen zsűriként is szereplő – „Case Committee” tagjai Fodor T. Gábor ügyvéd, Fürjes Annamária bíró, Rózsavölgyi Bálint bíró, valamint Sipka Péter ügyvéd, egyetemi adjunktus voltak.

A versenyen felkészítőként részt vett Kun Attila, a KRE ÁJK tanszékvezető egyetemi docense, aki egyben a nemzetközi verseny szervezőbizottságának is tagja volt, Hungler Sára, az ELTE ÁJK egyetemi adjunktusa, és Konta Éva, a KRE ÁJK egyetemi tanársegédje.

Az ELTE csapatát az ELTE Tehetséggondozási Tanácsa támogatta. A felkészítő anyag az Igazságügyi Minisztérium jogászképzés színvonalának emelését célzó programjai keretében valósult meg. A versenyre való kiutazást az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt, „Tehetséges magyar fiatalok nemzetközi tanulmányi vagy művészeti versenyeken, nemzetközi tudományos diákolimpiákon való részvételének támogatása” című, sikeresen elnyert pályázat keretéből finanszírozták.