„Már 10. osztályban az ELTE Magkémiai Laboratóriumába jártam”

2013.01.16.
„Már 10. osztályban az ELTE Magkémiai Laboratóriumába jártam”
Aki kutató akar lenni, annak a legjobb választás az ELTE – véli Vámi Tamás Álmos, az ELTE elsőéves fizikus hallgatója, aki fiatal kora ellenére számos díjban, elismerésben részesült és több kutatásban vett részt. Tudományos érdeklődéséről, céljairól beszélgettünk.

 

Elsőéves fizikusként máris több díjat, elismerést kaptál a tudomány területén, elnyerted többek között a Tudományos Diákkörök XII. Országos Konferenciáján a matematika-fizika-csillagászat szekció Nagydíját is. Melyikre vagy a legbüszkébb?
Mint elismerésre, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által 2012-ben nekem ítélt díjra vagyok a legbüszkébb, a versenyeredményeim közül pedig a TUDOK Nagydíj mellett a Moszkvában és a Hollandiában elért eredményeimre, az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján (ICYS) elért különdíjra, illetve ezüstéremre. Ezekre főleg azért, mert nemzetközi megmérettetések voltak, ahol természetesen a kommunikáció nyelve az angol volt.

 

Gimnazistaként is több rangos megmérettetésen vettél részt, például – ahogy említetted – az Ifjú Kutatók Nemzetközi Konferenciáján, ahol ezüstérmes lettél. Mióta foglalkozol komolyabban a fizikával és a kémiával? Hogyan alakult ki a természettudományok iránti szenvedélyed?
Még 10. osztályban kezdtem el kutatással foglalkozni, amikor az ELTE Magkémiai Laboratóriumába jártam. Ezzel egy időben csatlakoztam a Kutató Diákok Mozgalmához (KutDiák). Természetesen a természettudományok már előtte is érdekeltek, így nem volt kérdéses, hogy 8. osztály után természettudományos osztályba jelentkezem, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumba. Kiskoromban csillagász vagy asztronauta akartam lenni, elvarázsolt a csillagos ég, és rettentően érdekelt, hogyan is működik az univerzumunk. Azóta a makrovilág helyett a mikrovilág, a részecskék „élete” felé tolódott az érdeklődésem.

Mi motivál a kutatásokban való részvételre? Milyen kutatásokban veszel részt jelenleg?
Legfőképp a kíváncsiság, a tudni akarás motivál és csodálatosnak tartom, hogy a körülöttünk lévő anyagi világ tulajdonságai és működése már a molekulák szintjén, vagy még annál is alacsonyabb szinten dől el. A mostani kutatásom is a részecskefizika területéhez kapcsolódik, a Wigner Intézetben foglalkozom a CMS detektor validációjával.

 

Számos kutatás részese voltál a fizika és a kémia területén egyaránt, miért döntöttél végül a fizikus szak mellett, miért választottad az ELTE-t?
Úgy gondolom, aki kutató akar lenni, annak a legjobb választás az ELTE; a fizika területét illetően is köztudott, hogy az országban a legjobb képzést nyújtja. A kutatói pálya számomra egyértelmű volt, amennyiben lehetséges, részecskefizikai iránnyal szeretnék foglalkozni, de az anyagtudomány és a kvantummechanika is érdekel.