Már csak az van, ami nincs

Már csak az van, ami nincs
12/12

2022. december 12. 17:00 - 20:30

KuglerArtSzalon (1052 Budapest, Sütő u. 2.)

12/12

2022. december 12. 17:00 - 20:30

KuglerArtSzalon (1052 Budapest, Sütő u. 2.)


Filmvetítés és beszélgetés a magyarországi holokauszt-emlékezetről.

Közel nyolcvan év telt el a holokauszt tragédiája óta. Az áldozatok és szemtanúk nemzedékének tapasztalatai lassan átalakulnak a társadalmi emlékezet mintáivá. Mindeközben Közép–Európában az elmúlt évtizedekben nem volt kollektív szembenézés, nem volt nyilvános és átfogó társadalmi diskurzus a vészkorszakról. A felejtés és az elhallgatás problémái, az antiszemitizmus társadalmi megnyilvánulásai és a holokauszttagadás narratívái Magyarországon is jelen vannak.

A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben részletesebb holokausztoktatást vezettek be az iskolai tantervekbe, valamint emlékművek, múzeumok épültek, könyvek és filmek jelentek meg a holokausztra való emlékezés érdekében. Felmerül azonban a kérdés, hogy mindez hogyan járul hozzá a holokauszt emlékezetének fenntartásához. Milyen jelentéssel bír ma a holokausztra való emlékezés a különböző generációk között, különböző településeken? A kétrészes dokumentumfilm a fentiek fényében született fókuszcsoport interjúkra épülő társadalomtudományi kutatás vizuális dokumentációjából készült.

A beszélgetés résztvevői a film készítői: Csepeli György, az ELTE TáTK professor emeritusa, Papp Richárd, az ELTE TáTK Társadalmi Kapcsolatok Intézetének igazgatója és Surányi András filmrendező.

A dokumentumfilm alapjául szolgáló, a Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott kutatás kvalitatív társadalomtudományi módszerekkel dolgozza fel és értelmezi a holokausz-temlékezet jelentéseit Magyarországon. A négy választott településen (Budapest, Kőszeg, Ricse és Nagyvárad) végzett kutatás a transzgenerációs és transzlokális emlékezeti mintázatok elemzését is magában foglalja.

Facebook
Meghívó