Már hat tantárgyhoz elérhető a Tansegéd.hu

2022.01.20.
Már hat tantárgyhoz elérhető a Tansegéd.hu
A Magyarországon egyedülálló adatbázis a természettudományos tárgyakat oktató tanárok napi munkáját segíti szemléltető- és háttéranyagokkal. A közösségi alapon szerveződő, nagyvolumenű  fejlesztésben oroszlánrészt vállalnak az ELTE szakmetodológusai. 

A szabad felhasználású, online tudásbázist a Szabó Szabolcs Alapítvány indította útjára, a kezdeményezést a természettudományok tanulása iránti kedv csökkenése, valamint a természettudományos tanárok egyre növekvő mértékű hiánya hívta életre. Az alapítvány több éve igyekszik programokkal, projektekkel, rendezvényekkel segíteni abban, hogy minél több fiatal válassza továbbtanulásnál a természettudományos tanári szakokat, 2019-ben pedig célul tűzte ki olyan tantárgyi, tematikus honlapok létrehozását, amelyek a természettudományos tanárok mindennapi munkáját segíthetik rendszerezett, ellenőrzött tartalmak közrebocsátásával.

A Tansegéd.hu honlapcsalád kiépítése 2020-ban indult el, és ma már 6 tantárgy (biológia, kémia, fizika, földrajz, környezetismeret és természetismeret) platformját tartalmazza.

Folyamatosan bővülő, könnyen áttekinthető, ingyenes oktatási segédanyagokat tartalmazó adatbázisról van szó,

amelyben a tanárok kulcsszavak segítségével kereshetnek, illetve témakörök és a tananyag típusa szerint is egyszerűen találhatnak az óráikat jól kiegészítő szemléltető és háttéranyagokat (képeket, videókat, animációkat, feladatsorokat és más információs tartalmakat).

A középiskolai tanárok által összegyűjtött és kipróbált segédanyagokat az ELTE módszertani szakértői, tanárszakos egyetemi hallgatók és doktori iskolások tekintették át, ellenőrizték és rendszerezték. A szerkesztők a felhasználó tanároktól érkező visszajelzések, javaslatok alapján folyamatosan javítják a meglévő adatbázist, illetve további jól használható hivatkozásokkal, anyagokkal bővítik a tartalmat. Újabb tárgyak már nem kerülnek be a lapcsaládba, de további fejlesztések még várhatók, a jövőben szeretnék például a tanárok saját fejlesztésű anyagait is mind nagyobb számban befogadni. Az információk feltöltésében önkéntesként egyetemi hallgatók és középiskolás diákok segítenek.

A Tansegéd.hu koncepcióját Szakmány Csaba, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium fizika-kémia szakos középiskolai tanára álmodta meg. A Kémia Tansegéd munkálatait Szalay Luca, az ELTE Kémia Intézet egyetemi adjunktusa koordinálja, míg a Földrajz Tansegéd összeállítását Makádi Mariann az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet földrajz szakmódszertani csoportjának mesteroktatója vezeti. A Biológia Tansegéd szakmai koordinátora Kriska György egyetemi docens, az ELTE Biológiai Intézet oktatója, a Természetismeret Tansegéd munkálatait Angyal Zsuzsanna egyetemi adjunktus, az ELTE Környezettudományi Centrum oktatója koordinálja. A Fizika Tansegéd koordinátora Jenei Péter, az ELTE Fizikai Intézet adjunktusa, a Környezetismereti Tansegéd anyagának összeállítását pedig Hill Katalin adjunktus, az ELTE TÓK oktatója instruálja.

Bár a honlapcsalád a járvány idején indult el, nem csak a digitális oktatásban kíván a középiskolai tanárok segítségére lenni, hanem hosszú távon, a jelenléti oktatás idejében is. A platformokon szereplő tartalmak a „hagyományos” oktatás keretei között is jól használhatók – mondja Kriska György egyetemi docens, a Biológia Tansegéd szakmai koordinátora. – Használóinak kevesebb időt kell keresgéléssel tölteniük, könnyen találnak IKT-s anyagokat, közvetlenül hasznosítható anyagokat tudnak letölteni és módszertani repertoárjukat is lehetőségük van bővíteni.

"Eddigi tevékenységünk szakmai nívóját jól mutatja, hogy megállapodást köthettünk a világszínvonalú online oktatást ingyenesen hozzáférhetővé tevő Khan Academy-vel arról, hogy utóbbi magyar nyelvű tananyagai is megjelenhetnek a Tansegéd.hu-n. De már korábban is sikerült olyan vállalati partnerekre lelni, amelyek érdekeltek a minél hatékonyabb természettudományos tanításban, illetve a tanárutánpótlásban” – foglalta össze az eredményeket Holtzer Péter, az alapítvány elnöke. Hozzátette: a fenntartáshoz és a karbantartáshoz, illetve a további fejlesztésekhez újabb együttműködőket szeretnének megnyerni, ezért figyelemfelhívó kampányt indítanak, amelynek beharangozó videója alább tekinthető meg.