#Maradjotthon – hogy bírod?

2020.05.11.
#Maradjotthon – hogy bírod?
Az ELTE PPK Gyermekkori Pszichés Zavarok Kutatócsoportja online felmérésben vizsgálja, hogyan hatnak a korlátozások a fiatalok lelki egészségére.

A "#Maradjotthon – hogy bírod?" projektet a járvány miatti iskolabezárások első hetében indította el az ELTE PPK Gyermekkori Pszichés Zavarok Kutatócsoportja. A fiatalok életminőségének felmérését és pszichés jóllétük javítását célzó online projektbe több mint 400 fiatal kapcsolódott be szüleivel. A résztvevők egy kérdőív kitöltése után heti rendszerességgel kapnak hasznos, érdeklődésüknek megfelelő anyagokat, például zene, sport, film, sütés-főzés, barkácsolás témakörben a projekt Facebook-oldalán.

A válaszok alapján ebben a megterhelő időszakban minden korosztálynak a barátok hiányoznak a legjobban. Ezen felül a kiskamaszoknak (11–14 év között) a legnagyobb nehézséget most a folyamatos otthon maradás és a sportolás hiánya, míg az idősebbeknek (15–18 év között) a sportolás mellett a szórakozásról való lemondás jelenti. A fiatalok a járványügyi korlátozások idején a nap 24 óráját a következő megoszlásban töltik el:

 

Látható, hogy alvással megfelelő mennyiségű időt töltenek. A nap negyedében foglalkoznak iskolai feladatokkal, és jelentős időt töltenek testvéreikkel, szüleikkel és egyedül is, míg a barátokkal töltött idő fele ezeknek, ami valószínűleg lényegesen kevesebb, mint korábban. A szülők jobbnak értékelik gyermekeik életminőségét, mint maguk a gyerekek, erre érdemes felhívni a szülők figyelmét. További érdekes eredmény, hogy a kiskamaszok és nagykamaszok az életminőség hasonló területein érzékelnek nehézséget, ilyen az iskolai követelmények teljesíthetősége, az egyedül töltött idő minősége és a lelki egészségük. Mindez rávilágít arra, hogy hol kell gyermekeinknek a leginkább segítenünk.  

A kutatásban multidiszciplináris csapat dolgozik, gyermek-ifjúság és felnőtt pszichiáter szakorvosok,  pszichológusok,  doktori hallgatók és végzős pszichológus hallgatók. A projektben egy grafikusművész is részt vesz, aki hetente illusztrálja a projekt változó, a mentális egészség megőrzését segítő üzeneteit. A ”#Maradjotthon – hogy bírod?” projektbe már észak- és nyugat-európai, valamint indonéz egyetemek is bekapcsolódtak, az ELTE-s módszertan alapján már nemzetközi szinten próbálnak segíteni a fiataloknak.

Forrás: ELTE PPK