Március 15-re emlékeztek a szombathelyi campuson

2017.03.14.
Március 15-re emlékeztek a szombathelyi campuson
A Batthyány-szobornál tartotta az ELTE Savaria Egyetemi Központ a március 15-i megemlékezését.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik vezéregyéniségéhez, Petőfi Sándorhoz legendás barátság fűzte Arany Jánost, akinek idén ünnepeljük születése 200. évfordulóját. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ hallgatói az ő műveiből állították össze megemlékezésüket. Felidézték, hogy miután a Nemzetőrdalhoz Fónagy József zenét írt, Arany versét mindenütt népdalként énekelték a Kárpát-medencében. A műsorban  kiemelték, hogy a szabadságharc bukása után a „virrasztó költő” történelmi balladáival őrizte a megalkuvás nélküli hitet.

Egervári György, az ELTE HÖK szombathelyi ügyekért felelős alelnöke ünnepi beszédében kiemelte, hogy 1848-49-es események meghatározóak a magyar történelemben, a nemzeti identitás egyik forrását képezik. Egy esős tavaszi napon olyan változás indult meg Magyarországon, hogy erre a napra ma is vissza kell emlékeznünk.

A HÖK képviselői megkoszorúzták Batthyány Lajos miniszterelnök szobrát, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes táncosai dél-alföldi verbunkost és csárdást táncoltak.