Második alkalommal tartotta meg Felsőoktatás Felsőfokon konferenciáját az ELTE

2023.12.04.
Második alkalommal tartotta meg Felsőoktatás Felsőfokon konferenciáját az ELTE
2023. október 16-án immár második alkalommal került megrendezésre a Felsőoktatás Felsőfokon Konferencia a karok közti eszmecsere és a jógyakorlatok megosztásának támogatására. Az esemény online formában, a Teams és a Canvas rendszerek használatával zajlott le.

A konferenciára összesen 148-an regisztráltak, a konferencia megnyitóján és a plenáris előadásokon 85-en vettek részt. A rektorhelyettesi köszöntőt és a két plenáris előadást követően a résztvevők 3 szekcióban összesen 29 videóelőadást hallgathattak meg, majd 3 fórumbeszélgetésben oszthatták meg gondolataikat egymással. Lehetőség nyílt az előadásokhoz kérdéseket is megfogalmazni, ehhez az Egyetem által biztosított Wooclap, interaktivitást támogató alkalmazás nyújtott felületet.

Az elhangzott előadásvideókat a konferenciafelhívásnak megfelelően szakmai zsűri is értékelte, melyek közül az Oktatási Igazgatóság 16 kiválasztott jógyakorlatot külön elismerésben is részesített. Ezeket a videókat az Egyetem felhasználói szerződések keretében átvette, és beépíti az egyetemi jógyakorlatok gyűjteményébe.

A konferencia után kérdőívben kértük meg a résztvevőket a rendezvény értékelésére, hogy átfogó képet kaphassunk többek közt a konferencia új formájának megítéléséről is. A visszajelzések alapján az online lebonyolítással és az előre felvett videós formában tartott előadásokkal összességében elégedettek voltak a résztvevők, és 5-ös skálán átlagosan 4,31 pontra értékelték a konferenciát. Többen hangsúlyozták, hogy az új megvalósítási forma mellett kiemelten jó volt az időtartás, és elég jól lehetett váltani a különböző szekciók előadásai között is. Az előre rögzített előadások emellett az előadókról is levette a szerepléssel járó feszültséget, ami elősegítette a nyugodtabb részvételt és a szakmai diszkussziókba való könnyedebb bekapcsolódást.

A kérdőívek alapján a regisztrációk során az érdeklődők alapvetően részvételi szándékkal jelentkeztek az eseményre, de a válaszadók mintegy 23%-át a konferencia anyagokhoz való későbbi hozzáférés lehetősége is motiválta. A résztvevők a szervezéssel, a lebonyolítással és az előadásokkal is összességében inkább elégedettek voltak. A szakmai diszkusszió megvalósítását jónak értékelték, 5-ös skálán 3,91 pontos átlaggal. A válaszadók 86 százaléka azt jelezte vissza, hogy már most is tervezi, hogy jövőre szívesen részt venne hasonló eseményen, és 83 százalékuk ajánlaná kollégái számára a konferenciát.

A konferenciaanyagok szélesebb körben történő megosztása tekintetében a válaszadók közel egyharmada úgy nyilatkozott, hogy teljes mértékben publikussá tenné a konferencia anyagai, míg 86% legalább ELTE körben teljes hozzáférhetőséget javasolna. A visszajelzések alapján az Egyetem törekszik majd a konferencián bemutatott anyagok és jógyakorlatok egyetemi szintű megosztására, azon munkák esetében, ahol az előadók ehhez hozzájárulnak.

Az ELME módszertani együttműködés és az Oktatási Igazgatóság jövőre is tervezi, hogy folytatja a Felsőoktatás Felsőfokon Konferencia sorozatot, amelyre továbbra is minden ELTE polgárt szeretettel várunk majd! A 2024-es konferencia híreivel kapcsolatban kövesse az Oktatási Igazgatóság Oktatásmódszertani Hírleveleit vagy figyelje a konferencia weboldalát!