Matematikus hallgatók sikere

2022.01.12.
Matematikus hallgatók sikere
A Bolyai János Matematikai Társulat 2021-ben 4 fiatalt talált érdemesnek a Rényi Kató-emlékdíjra, közülük 3-an az ELTE-t képviselik.

Rényi Kató 1949-től oktatott az ELTE-n, főleg a komplex függvénytan területén ért el jelentős eredményeket. A tudós matematikus különös gonddal törekedett a matematikai tehetség jeleit eláruló hallgatók képességeinek kibontakoztatására, ezért nevezett el róla a Bolyai János Matematikai Társulat egy diákokat elismerő kitüntetést.

A Rényi Kató-emlékdíjat azok a magyarországi középiskolai diákok, egyetemi hallgatók kaphatják meg, akik a kitüntetés évében 25. életévüket még nem töltik be, és a matematika valamely ágában már önálló tudományos eredményt értek el. Évente legfeljebb négy díj adható ki.

A friss Prima Primissima díjas Társulat 2021-ben 4 fiatal teljesítményét értékelte a díj I. fokozatával, közülük 3-an az Eötvös Loránd Tudományegyetemet képviselik.

Borbényi Márton és Imolay András az ELTE TTK jelenleg is aktív mesterszakos hallgatói, Pálfy Máté pedig idén végzett a matematika mesterszakon. 

A díjakat 2021. december 15-én adták át, az ünnepségről készült videófelvételt az alábbi linken tekintheti meg.