Matematikusok kaptak Gács András-díjat

2018.04.20.
Matematikusok kaptak Gács András-díjat
Harminchetedik alkalommal álltak színpadra a reál tudományok művelői a Matematikus Hangversenyen, ezúttal 2018. április 18-án az ELTE Aula Magnában. A rendezvényen első alkalommal tüntették ki a matematikaoktatás jeles képviselőit.

A Gács András-díjat az egyetemi matematikai oktatásban, valamint a kutatómunkában nyújtott kiemelkedő teljesítményéért Zábrádi Gergely, az ELTE TTK Matematikai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszék adjunktusa, valamint Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék adjunktusa kapta.

Az elismerést 2017-ben a Gács család alapította azzal a céllal, hogy az egyetemi hallgatók sokaságát motiváló fiatal (46 éven aluli) matematikusokat jutalmazzák. A díj névadója Gács András (1969-2009) matematikus, az ELTE TTK Számítógéptudományi Tanszék néhai docense, aki kutatási eredményei mellett sokoldalúságával, nyitottságával és humorával hatott inspirálóan a diákokra.

„Olyan díjat szeretnénk évről évre átadni, amely szakmai rangján túl felidézi azt is, ahogyan Andrásra a rokonai, barátai, kollégái emlékeznek. Sokat beszélgettünk arról, pontosan mit is szeretnénk díjazni: a talán legjobban mérhető tudományos teljesítményt, a nehezebben mérhető, de mégis jól látható tanári munkát, vagy azt a megfoghatatlan, megfogalmazhatatlan szellemi örömöt, amellyel András olyan sokféle terület felé fordult? Végül arra jutottunk, hogy jó volna, ha a díj mindezt tükrözné: ha a kuratórium a tudományos eredmények mellett a jelöltek oktatói kvalitásait is figyelembe venné, és a díj kiegészítőjeként adott apró ajándékok – színházjegyek, társasjátékok, uszodabérletek vagy gólyalábak – pedig jeleznék az érdeklődésnek, a szellemi és érzelmi inspirációnak azokat a forrásait, amelyek a kiváló szakembereket hasonlíthatatlan személyiségekké teszik” – hangsúlyozta a díjátadó ünnepségen a család nevében Gács András húga, Gács Anna. 

A kitüntettek a díszoklevél és az általuk választott ajándéktárgyak mellett 150 ezer forintos pénzjutalmat is átvehettek. A díj összetett, megfejthetetlen formája pedig azt jelképezi, hogy a szellemi teljesítmény és a személyes varázs, a tudományos eredmények és a fiatal kollégák iránti felelősségérzet, vagyis a tehetség, a szorgalom és a szüntelen kíváncsiság nem választhatók el egymástól.

Forrás: ELTE TTK