Medgyes Péter 70

70. születésnapja alkalmából az Angol-Amerikai Intézet és az IATEFL Hungary (az Angoltanárok Nemzetközi Egyesületének Magyarországi Szervezete) rendezésében 2015. október 9-én meglepetés-ünnepségen köszöntötték Medgyes Pétert. Az ELTE Bölcsészettudományi Kar professor emeritusának tiszteletére zsúfolásig megtelt a Gólyavár Pázmány Péter-terme.

Az ünnepségen Borhy László, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, barátok, kollégák és tanítványok köszöntötték a professzort. Az alkalomra összeállított angol nyelvű tanulmánykötetet (Inspirations in Foreign Language Teaching – Studies in Language Pedagogy and Applied Linguistics in Honour of Péter Medgyes) a szerkesztők – Holló Dorottya egyetemi docens és Károly Krisztina tanszékvezető egyetemi docens – és a szerzők mutatták be. A könyv az angliai Pearson Kiadónál jelent meg.

Medgyes Péter a hazai angol és egyéb idegennyelv-oktatás és tanárképzés kiemelkedő mentora, számos nemzetközi kitüntetés birtokosa. Szakmai munkássága Egyetemünkhöz kötődik, tanított a Radnóti-gimnáziumban, a Tanárképző Főiskola és a Bölcsészettudományi Kar angol tanszékein, majd itt alapította meg és vezette a korszakos jelentőségű Angol Tanárképző Központot (Centre for English Teacher Training, CETT). Az 1990 és 2006 között működő központ szemléletében és módszereiben is megújította a nyelvtanárképzést, szelleme a mai tanárképzési rendszerben is jelen van. Medgyes Péter az ELTE nyelvpedagógiai doktori programjának alapítója, hosszú évekig vezetője is volt.Fontos szolgálatot teljesített intézetigazgatóként, 1994 és 1996 között az ELTE nemzetközi rektorhelyetteseként. Munkájával mindmáig inspirálja hallgatóit, doktoranduszait és kollégáit az Angol Nyelvpedagógia Tanszéken, követendő és követhető gyakorlatot mutat tanároknak és hidat teremt a napi tanári munka és a nyelvpedagógia tudományos követelményei között. Medgyes professzor nyugdíjba vonulásakor, 2013-ban vehette át az ELTE Emlékérmet, jelenleg is tanít graduális és posztgraduális szinten.Az ünnepségen készített videó itt, további fotók itt elérhetők.

ELTE BTK

2015.10.15.