Médiajogászaink újabb sikere Oxfordban

2022.06.14.
Médiajogászaink újabb sikere Oxfordban
Az ELTE ÁJK hallgatói a Budapesten 2021 decemberében megrendezett délkelet-európai regionális válogatón elért eredményükkel idén is bejutottak a Monroe E. Price nemzetközi médiajogi perbeszédverseny világdöntőjébe, ahol a második legjobb európai csapatként zártak.

A verseny döntőjét 2022. június 6–10. között rendezték Oxfordban, és 24 csapat versenyzett egymással. Az ELTE csapata először az indiai National University of Advanced Legal Studies csapatával mérkőzött meg felperesként, majd alperesként az ázsiai-csendes-óceáni regionális forduló győztesével, a University of Malaya együttesével küzdött meg, végül – újra felperesként – az északkelet-európai regionális válogató második helyezettjével, a University of Latviával csapott össze. Az indiai és a maláj csapatot legyőzve, a lett csapattól kikapva fejezte be a csoportküzdelmeket.

A csapat végül a 10. helyet szerezte meg, így – a University of Sarajevo után – az európai versenyzők között a második legjobbként végzett.

Az idei versenyfeladat Sargonban, a választások idején zajlik. Bos, az ország elnökjelöltje és Darl népszerű influencer (egyben köztudott Bos-támogató) provokatív kijelentéseket tesz a legnépszerűbb közösségimédia-platformon az ország legnagyobb vallása és annak gyakorlata kapcsán, sőt felveti a választási csalás gyanúját is. Amikor ennek hatására egy csoport megtámadja a Választási Bizottság épületét, a Natter előbb felfüggeszti, majd véglegesen törli Bos fiókját gyűlöletbeszédért és választásokkal kapcsolatos tényekkel való dezinformálásáért, és törli Darl 55 posztját is. 

A jogeset számtalan kérdés megvizsgálására invitálta a versenyzőket. Meddig terjed a szólásszabadság, deplatformálhatja-e egy közösségi média oldal egy adott ország elnökét vagy prominens influencerét, mennyiben tekinthetők jogforrásnak egy közösségi média oldal közösségi alapelvei, vagy éppen mikortól számít egy üzenet erőszakra való felhívásnak? A megoldáshoz a versenyzőknek a nemzetközi emberi jogi bíróságok ítélkezési gyakorlatát és a nemzeti joganyagokat is tanulmányozniuk kellett.

Az ELTE-csapat tagjai: Bálint János, Kenéz Kende, Kovács Szabina, Lendvai Gergely, Pollák György. Felkészítő tanáruk Gosztonyi Gergely, a Magyar Állam- és Jogtudományi Tanszék adjunktusa volt, akinek munkáját Gyetván Dorina és Tatár Attila PhD-hallgatók segítették.

A versenyről az alábbi oldalon olvashat.