Medzihradszky Kálmán 85 éves

Az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportja 2013. június 14-én az ELTE Tanári Klubjában köszöntötte 85. születésnapja alkalmából Medzihradszky Kálmán professzort, az ELTE díszdoktorát, az MTA tagját, valamint feleségét, Medzihradszky-Schweiger Hedvig ny. tudományos főmunkatársat, címzetes docenst és Süli-Vargha Helga ny. tudományos tanácsadót, címzetes docenst.

 

A bensőséges hangulatú összejövetelen megjelentek a kutatócsoport jelenlegi és korábbi munkatársai, doktoranduszai, valamint az ELTE TTK Kémiai Intézetének igazgatója, a Richter Gedeon Zrt., a Semmelweis Egyetem és az ELTE Kémiai Intézet, Szerves Kémiai Tanszék munkatársai.

Az ünnepséget Hudecz Ferenc egyetemi tanár, az ELTE előző rektora, a kutatócsoport vezetője nyitotta meg. Homonnay Zoltán egyetemi tanár a Kémiai Intézet nevében igazgatóként és egykori diákként mondott köszöntő szavakat. Az ünnepelteknek levélben fejezte ki jókívánságait Kéri György, a Semmelweis Egyetem professzora. Az eseményen meglepetésként az ELTE Művészeti együttesének kamarakórusa adott rövid koncertet.

Medzihradszky Kálmán (1928) kémikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a peptidkémia, ezen belül a természetes peptidek szerkezete és biológiai hatása közti összefüggések vizsgálata nemzetközi hírű tudósa. 1983 és 1989 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának dékánja volt. Medzihradszky professzorral Klinghammer István beszélgetett az ELTE Tudós Klubjában 2008. április 3-án, a beszélgetés szerkesztett változata itt olvasható.


Medzihradszky Kálmán köszönti a legrégebbi munkatársait, feleségét és Süli-Vargha Helgát

2013.06.21.