Még közelebb a csillagokhoz

2019.07.16.
Még közelebb a csillagokhoz
Új, minden eddiginél pontosabb mérésekre alkalmas távcső került az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumba: a műszerrel a Hold felszínéről és a távoli csillagok jellemzőiről kapunk majd részletesebb képet. 

Június folyamán érkeztek meg a Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumba a GINOP-2.3.2-15-2016-0003 (Kozmikus hatások és kockázatok) támogatású kutatási program műszerei. A program keretében a Holdba csapódó meteorok rövid (20–30 ms idejű) felvillanásait keresik majd a kutatók.

Az új ASA AZ800 távcsővel a későbbiekben (a meglévő Shelyak eShel spektrográf csatlakoztatásával) a csillagok légkörének és mozgásának színképét is vizsgálhatják majd. Ezeket a megfigyeléseket jelenleg egy 50 cm-es műszerrel végzik, a nagyobb távcsövön azonban a háromszor halványabb csillagok is elérhetők lesznek, még nagyobb pontosság mellett.

Az első megfigyelés az új távcsővel

A új távcső Nasmyth-típusú fénymenetének köszönhetően a megfigyelés fő műszerei a tartóvillán foglalnak helyet, ami nagy fokú stabilitást biztosít. (A távcső végére helyezett műszerek együtt mozognak a távcsövekkel, a villán elhelyezett műszerek viszont mindig ugyanott maradnak, akármerre is néz az eszköz.) A műszerek között a harmadlagos tükör elfordításával 10 másodperc alatt lehet váltani a platform átszerlése nélkül. A távcsőtől nem messze egy külső égboltkamera és egy időjárásállomás figyeli az aktuális körülményeket, a távcső működési tartományától különböző körülmények (szél, páratartalom, túl fényessé váló pirkadat stb.) észlelése esetén a kupolát bezárja és az észlelést megállítja. A műszert működés közben belső kamerával figyelhetjük meg, így biztosítva a távolról irányítható, mégis teljesen felügyelt rendszert.

Az M27 (Súlyzó) planetáris köd

A műszerrel elkészültek az első “first light” mérések, melyek célja a mechanikai működés ellenőrzése, az optikai és képalkotó elemek finomhangolása, a teljesítmény meghatározása, a képalkotó és adatkezelési rutinok kialakítása volt. A mérések messzemenően igazolták a műszeregyüttes nagy teljesítőképességét.

Az új ASA AZ800 távcső azimutális szerelésű, négy platformos, két platformon derotált műszer, amelyre egy 25 mm-es képátlójú Photometrics Prime 95B gyors képalkotó kamera (1/1000000 másodperctől 5 másodpercig terjedő expozíciótartománnyal) és egy griz szűrőrendszerrel ellátott FLI nagy térbeli felbontású képalkotó kamera került.

Gothard Asztrofizikai Obszervatórium

Gothard Asztrofizikai Obszervatórium

0

/

0

0

/

0