Még mindig forog a Föld

2024.06.24.
Még mindig forog a Föld
Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium munkatársai újra összeállították a Gothard Jenő-féle ingaszerkezetet, és a Sarlós Boldogasszony Székesegyházban a nagyközönség előtt ismét bemutatták a Foucault-inga kísérletet, mégpedig ugyanazon ingatesttel, amelyet az 1880-as bemutatón is használtak ugyenezen a helyszínen.

A Föld tengely körüli forgását először Jean Bernard Léon Foucault bizonyította 1851-ben. A Foucault-féle kísérletet Szombathelyen 1880 augusztusában Gothard Jenő és a premontrei gimnáziumban egykori fizikatanára, Kunc Adolf végezte el a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Egyesülete nagygyűlésének egyik programpontjaként.

A kísérletre kizárólag a nagy belmagasságú épületek – templomok, székesegyházak – alkalmasak. Az inga szálhossza harminc méter, a végén függő acélgolyó tömege pedig mintegy 30 kilogramm. Az inga lengési ideje 11 másodperc, vagyis indítása után ennyi idő alatt tér vissza a kiindulási állapotába.

A kísérletet világűrből szemlélve azt látnánk, hogy az inga megtartja a lengési síkot, a Föld pedig elfordul alatta – magyarázta Kovács József, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudományos főmunkatársa. – Az inga lengése során az alatta egy körív mentén elhelyezett bábukat bizonyos időközönként ellöki, ez igazolja a Föld forgását, enélkül ugyanis a bábukat nem lökné el az ingatest.

A három alkalomból álló, az NKA Ismeretterjesztés és Környezetkultúra Kollégium támogatásával megvalósult programsorozaton csaknem ezren vették részt.


Szabó M. Gyula, a Gothard obszervatórium igazgatója

Forrás: ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium / Vaol.hu
Fotók: Mészáros D. Zsolt / Nyugat.hu