Még több funkció az Erasmus+ app új verziójában

2021.11.09.
Még több funkció az Erasmus+ app új verziójában
Több mint 2600-an vettek részt az Erasmus+ applikáció fejlesztésén dolgozó konzorcium webináriumán 2021. október 21-én, ahol arra keresték a választ, hogyan segíthetik az egyetemek a hallgatói mobilitást az Erasmus+ app új funkcióinak használatával. Az app megújítását végző nemzetközi projektben az ELTE konzorciumvezetőként működik közre.

A webinárium során az alkalmazás több új funkcióját is bemutatták az előadók. Az egyik újítás az elektronikus Európai Hallgatói Kártya (European Student Card) applikáción belül történő generálásának lehetősége, melynek alapfeltétele az egyedi Európai Hallgatói Azonosító (European Student Identifier - ESI) intézményi bevezetése. Ez az egyedi azonosító lehetővé teszi, hogy a hallgatók a mobilitási időszak alatt a külföldi partnerintézményben is a hazai küldő egyetemük által biztosított autentikációval (hitelesítő eljárással) azonosíthassák magukat és ezáltal minden, a fogadó fél által biztosított hallgatói szolgáltatáshoz hozzáférhessenek. Ehhez kapcsolódóan minden olyan mobilitásban résztvevő hallgató, aki rendelkezik ilyen azonosítóval, az applikációban is létrehozhatja Európai Hallgatói Kártyáját – függetlenül attól, hogy a hallgató az applikáción keresztül pályázik-e az Erasmus+ hallgatói mobilitásra.

Az Európai Hallgatói Azonosító (ESI) bevezetése valamennyi felsőoktatási intézmény számára kiemelten fontos és aktuális kérdés. Jó gyakorlatként

a hallgatóság megismerhette, hogyan vezette be az ESI-t az ELTE.

Az intézményben ennek köszönhetően minden hallgató rendelkezik a fentiekben bemutatott egyedi európai azonosítóval, és létrehozhatja digitálisan, az alkalmazás segítségével Európai Hallgatói Kártyáját. Ennek részleteit Pósch Orsolya, az ELTE Erasmus+ és Nemzetközi Programok Osztályának osztályvezető-helyettese és Ritter Dávid informatikai igazgató mutatták be az eseményen, hangsúlyozva, mennyire fontos az együttműködés ezen területek között. Az előadók emellett számos tippet és hasznos hivatkozást is megosztottak a hallgatósággal a témáról.

A webinárium másik része az alkalmazás pályázati moduljáról szólt: lépésről lépésre mutatták be a hallgatói pályázás és intézményi jelölés folyamatát az applikáció hallgatói felületének (frontend) és intézményi hátterének (backend) részletes ismertetésével. A hallgatói oldalt az Erasmus Student Network – ESN képviselőjének, az intézményi felületet pedig a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem előadójának köszönhetően ismerhették meg részleteiben a jelenlévő intézmények.

Az Erasmus+ alkalmazás pályázati modul működésének alapfeltétele, hogy rendelkezésre álljanak az intézmények közötti együttműködésekben rögzített adatok. Így az intézményeknek kulcsszerepük van az intézményközi megállapodások mielőbbi digitális megújításában felsőoktatási partnerintézményeikkel. Ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a hallgatók könnyedén elérhessék az összes releváns információt az applikációban, amely a mobilitásra való felkészülésükhöz és az applikációban történő jelentkezésükhöz szükséges.

A webináriumon elhangzott előadásokról további részletek itt találhatóak.

Az Erasmus+ App fejlesztése nemzetközi együttműködésben valósul meg, melyben az ELTE konzorciumvezető szerepet vállal, együttműködve a European University Foundation és az Erasmus Student Network szervezetekkel.