Megalakult a CENTRAL egyetemi hálózat

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a berlini Humboldt Egyetem, a prágai Károly Egyetem, a Varsói Egyetem és a Bécsi Egyetem létrehozta a CENTRAL (Central European Network for Teaching and Research in Academic Liaison, Közép-európai Oktatási és Tudományos Hálózat) konzorciális egyetemi hálózatot. Az alapítási dokumentumot a közép-európai egyetemek vezetői 2014. május 20-án Berlinben írták alá.

(balról jobbra): Michael Kämper-van den Boogaart, a Humboldt Egyetem tudományos és nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese; Erdődy Gábor, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese; Mezey Barna, az ELTE rektora; Alojzy Z. Nowak, a Varsói Egyetem kutatási és nemzetközi együttműködésekért felelős rektorhelyettese; Heinz Faßmann, a Bécsi Egyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese; Jan-Heldrik Olbertz, a Humboldt Egyetem elnöke; Jan Škrha, a Károly Egyetem nemzetközi ügyekért és mobilitási programokért felelős rektorhelyettese

A CENTRAL hálózat célja, hogy elmélyítse és továbbfejlessze a már meglévő regionális tudományos és oktatási együttműködéseket, kiaknázza az azokban rejlő tudományos potenciált, valamint új együttműködési lehetőségeket tárjon fel. A hálózati együttműködésnek köszönhetően az együttműködő felek mindegyike szakterületének erősségét kínálja a programban, így európai szintű, kiemelkedő tudományos kutatási és oktatási projektek születhetnek meg, közös kutatások és képzések jöhetnek létre. Az elkövetkező időszakban a résztvevők további intézmények bevonását tervezik: az interdiszciplinaritásnak teret engedve kulcsfontosságú, hogy a projektben hálózati multilaterális együttműködések alakulhassanak.

Mezey Barna rektor elmondta: „Egyetemünk 450 felsőoktatási intézmény megbízható partnereként és a világ nyolc rangos egyetemi szervezetének aktív tagjaként örömmel csatlakozott a CENTRAL konzorciális programhoz. Bízunk abban, hogy a közép-európai partnereinkkel kötött stratégiai szintű együttműködés segíti oktató-kutatóinkat a jövőbeli európai szintű pályázati együttműködésekben, hallgatóinknak pedig számos mobilitási lehetőséget kínál.”

2014.05.22.