Megérkezett Kenyába a Bárczi fejlesztőcsapata

2022.10.03.
Megérkezett Kenyába a Bárczi fejlesztőcsapata
Elindult az ADRA Alapítvány és az ELTE gyógypedagógiai karának közös iskolafejlesztési és módszertani projektje: a SUNCEP keretében kenyai partnerintézményeket készítenek fel fogyatékossággal élő gyerekek integrálására a Hungary Helps Ügynökség támogatásával.

A négyéves SUNCEP projekt első szakaszában a Bárczi szakértői Migori megyében öt általános iskolát készítenek fel az inkluzív oktatásra, amely a fogyatékossággal élő gyermekek egyenlő esélyeit hivatott biztosítani. Muhuru-Bay-ben, a Tagache Általános Iskolában már meg is kezdődött a diákok szűrése, az előzetes szülői beleegyezéshez kötött szűrővizsgálatok során látás-, hallás- és mozgásszűrésre kerül sor.

A szűrés elvégzésére a helyi pedagógusokat is megtanítják.

A későbbiek során módszertani tanulói műhelyeket hoznak létre, ahol a tanulókat felkészítik fogyatékossággal élő társaik elfogadására, valamint tematikus workshopot tartanak a helyi tanárok számára, amelyen a differenciált oktatás alapjait, illetve a megfelelő osztálytermi környezet kialakításának módozatait ismertetik.

A kenyai SUNCEP (Special Underserved and Needy Children Empowerment Program) projekt vezetője a világ 120 országában katasztrófahelyzetekben, oktatásfejlesztési és egészségügyi projektekben közreműködő ADRA Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány, szakmai támogatója pedig a többi mint 120 éves oktató és kutató tevékenységgel rendelkező ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar. A programban részt vevő szakembereknek több évtizedes tapasztalatuk van az integrált-inkluzív nevelés-oktatás területén, számos intézményfejlesztési folyamatban és képzésben vettek már részt itthon és külföldön egyaránt. A Miniszterelnökség a Hungary Helps Program keretében az idei évi költségvetéséből 14,5 millió forinttal támogatja a projektet. 

Az ELTE szakemberei érkezésük után a Kenyatta Egyetemen egyeztettek a programról, valamint a két egyetem közötti együttműködés további lehetséges formáiról tárgyaltak.

További fotók a projekt jelenlegi szakaszáról az ELTE BGGYK honlapján, friss információkért érdemes követni a Bárczi és az ADRA Hungary Facebook-oldalát.