Megjelent a 2014-es sanghaji rangsor

2014. augusztus 15-én jelent meg ismét az Academic Ranking of World Universities (ARWU). A magyar egyetemek közül idén két intézmény került az 500 legjobb közé: ahogyan a korábbi években, a legjobb helyen most is az ELTE található a 301–400. közötti csoportban (ezen belül nem rangsorolnak), míg a Szegedi Egyetem a 401–500 között szerepel.

A legszélesebb körben ismert nemzetközi felsőoktatási listát 2003 óta minden évben összeállítja a sanghaji Jiao Tong University, a százpontos értékelésben nagy súllyal esnek latba az egyetem oktatói és alumnusai által elnyert nemzetközi díjak, illetve a publikációs és idézettségi adatok. A rangsort a korábbiakhoz hasonlóan a Harvard, Stanford, MIT, Berkeley és Cambridge vezeti, de az első húsz helyen sem történt érdemi változás, az USA és Anglia egyetemei közé csak a zürichi Műszaki Egyetem tudott bekerülni. Az EU keleti tagországaiból Magyarország két egyeteme mellett Lengyelország 2, Csehország 1, Szlovénia 1 intézménye kapott rangsorolást.

Az ARWU nemcsak az intézményeket rangsorolja, hanem szakterületenkénti listákat is készít. Az ELTE fizika szak idén is az előkelő 101–150. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában, így egy kategóriába került például a New York Universityvel, a stockholmi, a melbourne-i egyetemmel, és megelőzte – többek között – a barcelonai, a montreali és az oslói egyetemet.


A teljes 500-as lista itt található.

2014.08.25.