Megjelent „A Prokopp” című könyv

2018.06.11.
Megjelent „A Prokopp” című könyv
Az idén 120 éves BEAC a magyar sportlövészet első olimpiai bajnoka, Prokopp Sándor életét és korát feldolgozó könyvet mutatott be 2018. június 6-án az egykori Szemere-lőtéren, a mai Zila Kávéházban.

Prokopp Sándor 1912-ben a stockholmi nyári olimpián szerzett aranyérmet a 300 méteres hadipuska számban. Az életét bemutató kötet apropója az egyesület alapításának 120. évfordulója, valamint Prokopp Sándor születésének tavalyi 130. évfordulója, mondta Simon Gábor, a BEAC igazgatója a kötetbemutató sajtótájékoztatón, ahol szólt arról is, hogy a klubnak ugyan jelenleg nincs sportlövő szakosztálya, de elképzelhető, hogy a jövőben újra indul, hiszen a sportág a reneszánszát éli.

A kötetet Dávid Sándor és Dobor Dezső sportújságírók, valamint Prokopp Sándor fia, a társszerzőként közreműködő Prokopp László írták, és ezer példányban jelent meg. Bolti forgalomba nem kerül, de a BEAC honlapján hozzá lehet jutni az alábbi linken, valamint megvásárolható a Bogdánfy úti irodában is.

A könyv ajánlójában ez áll: „Ifj. Prokopp Sándor szigorló jogászként, 25 évesen nyerte meg a hadipuska 300 méteres versenyszámát. Prokopp a pusztaszentlőrinci Szemere Miklós lőtéren nevelkedett, és csak egy véletlen lemondás miatt jutott ki az olimpiára a saját költségén”.

A könyv elkészültét segítette, tudtuk meg Prokopp Lászlótól, hogy nagy hagyaték állt rendelkezésre: korabeli dokumentumok, fényképek, levelek és maga az érem is a családi hagyaték része. Az anyag feldolgozása során azt a célt is szem előtt tartották, hogy ne csupán a sportembert, hanem az adott sportágat és a kort is bemutassák.

Dobor Dezső arról beszélt, hogy a bőséges háttéranyag feldolgozása mellett kutatómunkát is végeztek, így sikerült összeállítani a 250 oldalas könyvet. Ennek során derült ki, hogy az olimpikonnal csak egyetlen interjú készült, egy fiataloknak szóló lapba, közvetlenül a győzelme után, ebből derült ki, miként kapott az édesapjától puskát, és hogyan lett belőle sportoló. Dávid Sándor nevében a szerző lánya, Dávid Zsófia köszöntötte az egybegyűlteket.

A bemutatón jelen volt Hammerl László, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai bajnok sportlövő, aki elmondta, társaival együtt úgy gondol vissza Prokopp Sándorra, mint aki példát mutatott, miként lehet első helyet elérni az olimpián sportlövészetben is. A 1964-es aranyérmes szerencsésnek tartja magát, hogy találkozott a legendás előddel, aki rendkívüli módon inspirálta.

A könyv megjelenését támogatta:

 • az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága
 • Budapest Főváros Önkormányzata
 • a Magyar Sportlövők Szövetsége
 • a Honvédelmi Sportszövetség
 • a Magyar Olimpiai Bizottság – Magyar Olimpiai Akadémia
 • Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc–Pestszentimre Önkormányzata
 • Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata
 • Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata
 • Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata

Külön köszönet az önzetlen együttműködésért:

 • a Testnevelési Egyetem könyvtára, az OSZK, a Tomory Lajos Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak,
 • Josef Gersnernek (Malmő), Czakó Máriának (Stockholm),
 • Hollander Juditnak (budapesti svéd nagykövetség)

Forrás: BEAC