Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe

2023.11.06.
Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe
Az országos rendezvénysorozat nyitóelőadását Pálfy Péter Pál professor emeritus tartotta Bolyai Jánosról. Tudományos életművük elismeréseképpen Eötvös József-koszorúval tüntették ki Csepeli György szociológust és Pritz Pál történészt.

Idén Szegeden nyitották meg az MTA hagyományos őszi rendezvénysorozatát, a Magyar Tudomány Ünnepét. Az egybegyűlteket Erdei Anna, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese, az MTÜ Programtanácsának elnöke köszöntötte. Az ELTE immunológus professzora a tudomány népszerűsítésének feladatáról szólva azt mondta, azért is kell közérthetővé tenni az új kutatásokat, mert a tudomány működését megértő, az új eredmények lényegét megismerő ember nehezebben lesz félrevezethető, fogékonyabbá válik a hiteles információkra.

Az MTÜ nyitóünnepségének tudományos előadását idén Pálfy Péter Pál Széchenyi-díjas matematikus, az ELTE professor emeritusa, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke tartotta Bolyai János korszakalkotó felfedezése két évszázad tükrében címmel. „A semmiből egy új, más világot teremtettem” – írta Bolyai János édesapjának 1823. november 3-án. Hogyan jutott el a temesvári erődben szolgáló 21 éves katonatiszt zseniális felismerése az évtizedeken át tartó homályból – már jóval szerzőjének halála után – a tudományos világ rivaldafényébe? Mi a matematikai, fizikai és filozófiai jelentősége Bolyai geometriájának? Joggal mondhatta-e Szentágothai János, hogy „a magyar nép géniusza – a tudomány területén – a legmagasabb fokon Bolyai Jánosban öltött testet”? Ezekre a kérdésekre válaszolt az akadémikus előadásában.

Hagyományosan ezen a napon kerül sor az akadémiai díjak átadására is. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese, valamint az adott díjak kuratóriumának képviselői adták át.

Idén az MTA Elnöksége kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként Eötvös József-koszorúval tüntette ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói közül

  • Csepeli Györgyöt, a szociológiai tudomány doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem professor emeritusát, az ELTE Szociológiai Doktori Iskola Interdiszciplináris Társadalomkutatások Program vezetőjét a hazai szociálpszichológiai tudomány terén végzett nemzetközileg ismert és elismert munkásságáért, a csoportközi viszonyok, a nemzeti érzés- és tudatvilág, az antiszemitizmus, a cigányellenesség, a xenofóbia területén végzett úttörő jelentőségű kutatásaiért, a mesterséges intelligencia az emberi életet minden területen radikálisan megváltoztató gazdasági-társadalmi hatásainak vizsgálatáért, valamint az Értékek ébresztése című legújabb munkájáért, amelyben a magyar értékkutatást magas szinten művelő Hankiss Elemér, Varga Károly és Váriné Szilágyi Ibolya munkásságát folytatja;
  • Pritz Pált, az MTA doktorát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar magántanárát Magyarország 20. századi történelmére vonatkozó ismereteinket érdemben gazdagító és pontosító, a nemzetközi kapcsolatok, a külpolitikai gondolkodás és a külügyi apparátus történetére vonatkozó tudományos közleményei, valamint a tudománypolitika helyes irányba való alakításában játszott meghatározó szerepe elismeréseként.

Az MTA egyhónapos programsorozatában az ELTE számos rendezvénnyel vesz részt, az előadásokról és műhelyfoglalkozásokról az alábbi linken talál bővebb információt.

Forrás: MTA