Megkezdődött a nyár a Füvészkertben

2021.06.09.
Megkezdődött a nyár a Füvészkertben
Egyre több programmal várja a látogatókat az idén 250. születésnapját ünneplő botanikus kert: naponta egy órára már látogathatóak az üvegházak is, újra indultak a gyerekfoglalkozások és a vezetett séták. A szeptemberi jubileumi ünnepség megszervezéséhez közösségi adománygyűjtés indult, várják a támogatókat.

A legújabb rendelkezéseknek megfelelően a Füvészkert szabad területe igazolvány nélkül látogatható egész nap nyitvatartási időben. A védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatók számára már megnyíltak az üvegházak is, naponta egy meghatározott időpontban, egy órára. A Pálmaház 11:00 és 11.30, a bemutatóház: 11:30 és 12.00 között várja a vendégeket.

A Szamóca Kiskertész Tanoda is újra indul a napokban, legközelebb június 12-én kertészkedhetnek a 3 és 10 év közötti gyerekek a Füvészkert szakembereinek vezetésével.

Júniusban lesz orchidea- és broméliakiállítás is a Magyar Orchidea Társaság rendezésében, ahol a botanikus kert növényein kívül a társaság tagjainak gyűjteményéből, valamint magyar és külföldi kereskedők orchideáiból és broméliáiból tekinthetnek meg sok szép különlegességet a látogatók. A Pálmaház és a Viktória-ház a kiállítás ideje alatt is zárva lesz, csak a szabadéri helyszínek látogathatók.

A látogatók ismét részt vehetnek szakvezetéseken is: júniusban a gyűjteményvezetők kíséretében a rovarfogó növényeket és a páfrányokat ismerhetik meg.

Az ELTE Füvészkert 2021-ben ünnepli alapításának 250 éves évfordulóját. A jubileumot hazai, regionális és nemzetközi szinten is kiemelkedő programsorozattal tervezik emlékezetessé tenni. Az ünnep alkalmából a kert történetéről emlékkiállítást szerveznek szeptemberi nyitással. A kiállítás megszervezéséhez, az információs táblák kivitelezéséhez adománygyűjtést szerveztek, amelyhez továbbra is várják a csatlakozókat. A támogatók lombikos orchideát vagy rovaremésztő növény-válogatást kapnak ajándékba, a készlet erejéig. Itt lehet csatlakozni az adománygyűjtéshez. 

A rendezvénysorozat részeként a „Fénykert“ elnevezéssel tematikus fényfesztivált is terveznek, éjszakai sétákkal, analóg és digitális technológiák használatával. A vetítések által megelevenednének a növények, láthatóvá válna különleges formájuk, fantasztikus textúrájuk. Az éjszakai séták megvalósításához szintén várják a támogatókat, kapcsolattartó: Szakács-Nagy Zsuzsa.

A Füvészkert nyáron 09:00–17:00 között tart nyitva.