Megkezdődött az Európai Régészek Szövetségének 28. éves találkozója

2022.09.01.
Megkezdődött az Európai Régészek Szövetségének 28. éves találkozója
Európa mintegy 1700 régésze és örökségvédelmi szakembere érkezett Budapestre, hogy megismerkedjen a tudományterület legfrissebb eredményeivel, Magyarország és a Kárpát-medence kultúrájával és történelmével. A kongresszus nyitóünnepségét 2022. augusztus 31-én a Várkert Bazárban tartották.  

Magyarország történeti és régészeti hagyatéka óriási, ezért is tartják ezúttal Budapesten ezt a konferenciát – hangsúlyozta Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter a Várkert Bazárban tartott megnyitó ünnepségen. A miniszter felidézte, hogy már a Nemzetközi Antropológiai és Ősrégészeti Szövetség 146 évvel ezelőtt Budapesten megrendezett VIII. kongresszusa bebizonyította, hogy Magyarország, a Kárpát-medence öröksége és a szellemi ereje révén sokat tud mondani és mutatni a világnak.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter

A megnyitón Borhy László rektor a házigazda ELTE nevében köszöntötte a résztvevőket. Az ELTE 1635-ös alapítása óta, azaz közel négy évszázada áll a tudomány, az oktatás és az innováció szolgálatában – mondta. – Hasonlóan nagy múlttal rendelkezik partnere a konferencia szervezésében, az 1802-ben alapított Magyar Nemzeti Múzeum. E két tekintélyes tudományos intézmény rendezte Budapesten 1876-ban is a régészek nemzetközi találkozóját, amelyet szinte ugyanezen a napon, 1876. szeptember 4-én Trefort Ágoston vallás- és oktatásügyi miniszter nyitott meg. Hogy most Csák János kulturáért és innovációért felelős miniszter elfogadta a meghívást és személyes jelenlétével növelte a rendezvény jelentőségét, egyben azt is bebizonyítja, hogy

a múlt kutatása és tisztelete fontos kérdés Magyarország kormánya számára 

– hangsúlyozta a rektor. 

Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese kiemelte, hogy az Európai Régészek Szövetsége  28. éves találkozója – amely újra összehozza az európai és Európán kívüli régészeket és örökségvédelmi szakembereket – különös lehetőséget biztosít a Kárpát-medence régészetének bemutatására. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet a konferencia logójára, amelyet a Seuso-kincs egyik korsójának díszítése ihletett. A korsót a múzeumban lehet megtekinteni másik 13 nagyméretű, a 4. században készült ezüstedénnyel együtt – mondta. 

Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese

Az idei összejövetel legfőbb célkitűzése, hogy az európai régészeti intézményekben dolgozó kollégák segítséget nyújtsanak egymásnak a szakma fontos szempontjainak meghatározásában és tudományos eredményeinek közreadásában. Mivel az elmúlt két évben online rendezték meg a konferenciákat, nem volt lehetőség a személyes találkozókra.

A szombatig tartó konferencián mintegy 1700 szakember vesz részt, köztük sok fiatal, pályakezdő kutató is. A rendezvényre legnagyobb számban Spanyolországból, az Egyesült Királyságból, Németországból és Magyarországról érkeznek régészek, de jönnek többek között az Egyesült Államokból és Chiléből is. A tanácskozáson kiemelten szerepel a Kárpát-medence régészete, valamint a klímaváltozás és társadalmi hatásának kutatása. A konferencia részletes programja 

A többezres tagságú Európai Régészek Szövetsége 1994-ben alakult Ljubljanában, és minden évben más európai nagyvárosban, általában egyetemi városokban rendezi meg éves találkozóját. Jelenlegi elnöke Bánffy Eszter, az ELTE címzetes egyetemi tanára, aki szintén felszólalt a nyitórendezvényen. Az idei, budapesti konferencia házigazdája az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Magyar Nemzeti Múzeummal (MNM) és a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-vel együttműködésben.

Bánffy Eszter, az ELTE címzetes egyetemi tanára, az Európai Régészek Szövetsége elnöke

A nyitóünnepségen közreműködött az ELTE BTK Pro Musica vegyeskórusa. A konferencia szeptember 1-jén szekcióülésekkel folytatódik, 199 szekcióban csaknem 2.000 előadás hangzik majd el. 

Forrás és fotók: MTI
A borítóképen Borhy László akadémikus, az ELTE rektora