Megnyílt az ELTE-CrystalLab

2019.01.03.
Megnyílt az ELTE-CrystalLab
Átadták a Természettudományi Kar legújabb kémiai és biológiai laboratóriumát, az ELTE-CrystalLabet. A közel 400 millió Ft értékű, új röntgendiffrakciós laborban a kutatók molekulaszerkezeti kérdésekre, szerkezet-hatás összefüggésekre keresik majd a választ.

Magyarországi kutatóhelyek széleskörű összefogásával újították fel az ELTE Kémiai Intézetében Perczel András vezetésével működő Szerkezeti Kémia és Biológia Laboratórium röntgen-krisztallográfiai laborjának teljes infrastruktúráját. A felújított labor vezetője Harmat Veronika, a fejlesztések két VEKOP-pályázat során valósultak meg, a projektben az ELTE Kémiai, Biológiai és Matematikai Intézetei, az MTA TTK Enzimológiai Intézet, a Semmelweis Egyetem, BME ABÉT Tanszék, MTA SZBK és Kineto Lab kutatócsoportjai vettek részt. A közel 400 millió Ft értékű fejlesztésnek köszönhetően a kristályosítás körülményeinek szűrése kristályosító robottal, miniatürizált körülmények között, mérése pedig mikrofókuszált röntgensugárzást előállító röntgendiffraktométerrel történik.

A Kémiai Intézet kutatói 2019. január 3-án ünnepélyesen nyitották meg az új labort, bemutatva az érdeklődöknek, mi mindenre lehet használni a krisztallográfiai infrastruktúrát különböző szerkezeti kémiai és biológiai tudományterületeken. A molekulák 3 dimenziós szerkezetének vizsgálata elengedhetetlen működésük, aktivitásuk, fizikai-kémiai tulajdonságaik mélyebb megértéséhez és tervezéséhez – mondták el.

A laboratóriumban kísérleti és elméleti módszerekkel vizsgálják a kis- és makromolekulák szerkezetét,

olyan kérdésekre keresve a választ, mint kis molekulák biológiai aktivitása vagy súlyos betegségek (pl. Alzheimer kór, egyes ráktípusok, 2. típusú cukorbetegség, veleszületett vesebetegség) molekuláris háttere. A módszerek egyike, a röntgen-krisztallográfia kristályos anyagok térszerkezetét vizsgálja: a molekulageometria és kiralitás mellett a molekulák közötti specifikus kölcsönhatás mintázatok is tanulmányozhatók vele.

Az új infrastruktúrával az ELTE hallgatói laborgyakorlatok keretében tanulhatják a legkorszerűbb mérőműszer használatát, így az alkalmazott és alapkutatásban is hasznosítható versenyképes tudásra tesznek szert. Emellett a laboratórium célja a kutatóhelyek széles körének kiszolgálása is a fejlesztésekhez való hozzájárulással, szakmai segítség nyújtásával a kutatási feladatok megoldásában: alapkutatáshoz tartozó területek (pl. polimorf módosulatok) vizsgálata, molekulák kémiai tulajdonságainak megértése, fehérje betegségekkel összefüggő kémiai módosulása, gátlásuk alkalmazása a gyógyászatban vagy specifikus kölcsönhatás-mintázataik felderítése. A labor az innovációt is segíti több kutatási területen (pl. különleges tulajdonságú anyagok, biomimetikumok, bioszenzor molekulák előállítása, királis anyagok hatékony tisztítási módszereinek kifejlesztése).

A VEKOP-2.3.2-16-2017-00014 és VEKOP-2.3.3-15-2017-00018 projekt keretében folyó kutatásokat az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatta az Európai Regionális Fejlesztési Alap hozzájárulásával.