Megnyílt az ELTE Fogyatékosügyi Központja

2015.12.11.
Megnyílt az ELTE Fogyatékosügyi Központja

Ünnepélyes keretek között adták át az ország első, szakértők által vezetett egyetemi fogyatékosügyi központját 2015. december 10-én. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kancelláriája kezdeményezésének célja, hogy egyenlő esélyű hozzáférést biztosítson a speciális igényű hallgatói számára a tanulmányokban és a szolgáltatásokban, a munkát szakképzett gyógypedagógusok és informatikusok látják el.

Dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, a hallgatói ügyek rektori biztosa köszöntőjében kiemelte, hogy az Egyetem fejlesztési céljai között szerepel a szolgáltatások minőségének emelése, amelyet minden ELTE polgár számára nyújtani kíván, beleértve a fogyatékossággal élő hallgatókat is, a speciális szükségletű hallgatóknak nyújtott minőségi szolgáltatások kötelezettségként értelmezendők. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán reményét fejezte ki aziránt, hogy a gyógypedagógus szakemberek számának bővülésével a központ hamarosan még több hallgató tanulmányait könnyíti.

A megnyitón Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár méltatta a kormány intézkedéseit a fogyatékossággal élő emberek munkaerő-piaci integrációja érdekében tett lépései kapcsán, majd kiemelte a Fogyatékosügyi Központ létrejöttének jelentőségét és megköszönte Scheuer Gyula kancellár úttörő lépéseit a központ létrehozásában. Kiemelte, hogy mindezt az ELTE saját forrásaiból teremtette meg. Nyitrai Imre reméli, hogy a Fogyatékosügyi Központ híre hólabdaszerűen terjed más felsőoktatási intézmények között.

Lovászy László, az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezmény végrehajtását felügyelő bizottságának tagja Brüsszelből küldött kiemelte: „a Fogyatékosügyi Központ mint kezdeményezés nemcsak rendkívül hasznos, hanem időszerű is, hiszen egyaránt szól az információs társadalomhoz való gyakorlati alkalmazkodásról és a valós segítségnyújtásról. Tizenhét évvel a magyar fogyatékosügyi törvény és tíz évvel a fogyatékos személyek jogaival foglalkozó ENSZ egyezmény életbe lépése után a gyakorlati lépésekről kell, hogy szóljon az élet, a deklarációk és a jogi szabályok kialakítása nem elegendő.”

„Célunk az egyetemen tanuló, fogyatékossággal élő hallgatók egyenlő esélyű hozzáférésének biztosítása, mind a tanulmányokban, mind a szolgáltatásokban” – mondta Kovács Krisztina, az ELTE Fogyatékosügyi Központ vezetője Egyenlő esélyekkel, egyenlő hozzáféréssel című előadásában. A Központ szoros kapcsolatot ápol a hallgatói önkormányzattal, a karok oktatóival, az egyetemi és kari könyvtárakkal, az esélyegyenlőségi bizottsággal, az életvezetési tanácsadóval, a Kancellárián belül működő Beruházási és Üzemeltetési Igazgatósággal, az ELTE Karrierközpontjával, a kollégiumokkal, valamint a sportközponttal.

A központ által a hallgatók számára nyújtott, egyénre szabott szolgáltatásokat Matolcsi Rita, a központ gyógypedagógus munkatársa ismertette.  
Az autizmus spektrum zavarban érintett hallgatók számára elsősorban a mindennapi életük tervezését és szervezését segítő stratégiákat, módszereket tanítanak, tervezési és szervezési módszertani segítséget nyújtanak, papír alapú és IKT eszközökkel egyaránt. Ezen kívül egyéni és csoportos szociális-kommunikációs készségfejlesztést végeznek, segítik a tájékozódást, az információ-feldolgozást és a kommunikációt az egyetemi élet során. A pszichés fejlődési zavarban érintett hallgatók számára a tanulási zavarokból, és a specifikus írás-olvasási-számolási nehézségekből fakadó eltérő tanulási stílushoz igazodó szoftvereket, segédeszközöket biztosítanak. Emellett egyéni és kiscsoportos tanulás-módszertani felkészítést, tanácsadást és tréninget szerveznek. 


A látássérült hallgatók számára igény esetén útvonalakat tanítanak, hangostérképet, útvonalleírást készítenek. Adaptálják a szükséges tananyagokat, digitalizálják a tankönyveket, illetve a tananyagok vizuális elemeit különböző módszerekkel teszik hozzáférhetővé.A mozgássérült hallgatók számára segítenek az akadálymentes útvonalak megtanulásában, amennyiben szükséges, személyi segítőt, jegyzetelőt biztosítanak számukra. A hallássérült hallgatóiknak jegyzeteléssel, tananyagrészek adaptálásával, átdolgozásával segítenek, igény esetén jeltolmácsot, személyi segítőt biztosítanak.

 

Rozemberczki Zoltán, a Fogyatékosügyi Központ informatikusa előadásában ismertette, hogy milyen hardverek és szoftverek segítik a fogyatékos hallgatók akadálymentes információhoz jutását. A feladatai közé sorolta a Neptun, a Webmail, az „R” statisztikai program és egyéb szoftverek képernyőolvasóval történő használatának leírását és ezek tanítását egyéni szükségletek szerint. A közönség két, fogyatékossággal élő hallgató előadásából ismerhette meg azokat a nehézségeket, melyekkel nap mint nap meg kell küzdeniük az érintett fiataloknak, de azt is, hogy a Központ milyen támogatásokat nyújt számukra. Krizbai Teca PPK hallgató zongora-ének előadását követően Scheuer Gyula kancellár jelképesen átadta Kovács Krisztinának a Fogyatékügyi Központ kulcsait.

Megnyílt az ELTE Fogyatékosügyi Központja

Megnyílt az ELTE Fogyatékosügyi Központja

0

/

0

0

/

0