Megőrizte első helyét az ELTE

2017.11.15.
Megőrizte első helyét az ELTE
Megőrizte első helyét a HVG felsőoktatási rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amely mind az oktatói, mind pedig a hallgatói kiválóság alapján összeállított alrangsorban vezet. Az egyetemi-főiskolai karok összetett rangsorát is egyetemünk vezeti, az első helyen a Bölcsészettudományi Kar áll, a második helyet pedig a Természettudományi Kar szerezte meg.

Az ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem követi az összesített listán, a rangsor készítői az öt legjobb eredményű felsőoktatási intézmény közé sorolták a Semmelweis Egyetemet és a Debreceni Egyetemet is.

Rang

Intézmény

Oktatói kiválóság

Hallgatói kiválóság

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

1.

1.

2.

Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

2.

5.

3.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)

3.

7.

4.

Semmelweis Egyetem (SE)

7.

4.

5.

Debreceni Egyetem (DE)

6.

7.

6.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

11.

3.

6.

Pécsi Tudományegyetem (PTE)

4.

10.

8.

Pannon Egyetem (PE)

4.

14.

9.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

18.

2.

10.

Károli Gáspár Református Egyetem (KRE)

14.

11.

10.

Miskolci Egyetem (ME)

8.

17.

Az összesített és a kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a középiskolai tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát. Változás, hogy az oktatói alrangsorokban finomhangolást végeztek, módosították a súlyozást: az egy tudományos fokozatot szerzett oktatóra jutó hallgatók számát a korábbi 50 százalékos súlytól eltérően idén azonos mértékben vették figyelembe az ilyen oktatók teljes tanári létszámon belüli arányával és az MTA-doktori címet szerzett oktatók arányával.

Hamarosan megjelenő cikkünk részletesen elemzi majd az ELTE teljesítményét a HVG különböző szakterületi rangsoraiban.

Forrás: eduline.hu