Megtalálni a tűt a szénakazalban

Megtalálni a tűt a szénakazalban
02/13

2020. február 13. 17:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 083.)

02/13

2020. február 13. 17:00 -

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 083.)


Schlosser Gitta kémikus előadása a tömegspektrometriáról az "Alkímia ma" sorozat keretében.

„Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” – ez a jelmondata az Olimpiának. A modern kori Olimpia azonban, jól tudjuk, szoros kapcsolatban áll a kémiával. Gyors, nagy érzékenységű műszeres analitikai módszerek szükségesek ahhoz, hogy kiszűrhessék az illegális teljesítményfokozókat használó sportolókat. Verseny zajlik tehát nemcsak a pályán, de a laboratóriumban is! Az előadás azt a technikát ismerteti, amellyel a kutatók megtalálják a tűt a szénakazalban. Az élet számos területén van ugyanis szükség rendkívül kis mennyiségben jelenlévő vegyületek kimutatására. A doppingellenőrzés mellett példaként hozhatjuk az élelmiszerek biztonságosságát vagy a ritka betegségek szűrését. A közös módszer a tömegspektrometria, amely napjaink talán legsokoldalúbb és legelterjedtebb műszeres analitikai, szerkezetkutatási technikája. Az előadás bemutatja, hogyan is mérhetjük meg egy molekula tömegét, és hogyan hasznosíthatjuk ezt az információt a gyakorlatban.

Schlosser Gitta kémikus az ELTE Analitikai Kémiai Tanszék egyetemi adjunktusa. 2001-ben kapott vegyész diplomát az ELTE-n, PhD-fokozatát 2005-ben szerezte meg summa cum laude minősítéssel.  2001 és 2004 között az MTA Kémiai Kutatóközpont Tömegspektrometriai Osztályán, később (2017-ig) az MTA-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportjában dolgozott tudományos segédmunkatársként, végül tudományos munkatársként. Kutatási területei a tömegspektrometria biokémiai és szerves kémiai alkalmazásai, természetes és szintetikus szerves vegyületek szerkezete, fehérjék poszt-transzlációs módosítása, proteomikai és klinikai diagnosztika, valamint kismolekulák és makromolekulák nem-kovalens kölcsönhatásai és fémionkötő sajátságai.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a sorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.