Megtartotta pozícióját az ELTE

2021.10.20.
Megtartotta pozícióját az ELTE
Az ELTE  a Times Higher Education 2021 októberében megjelent, feltörekvő gazdaságú országok intézményeit vizsgáló listáján a 150. helyet szerezte meg, a második legjobb magyar egyetem lett a Semmelweis után.

A Times Higher Education immáron kilencedik alkalommal értékelte a feltörekvő gazdaságú országok egyetemeit. Az Emerging Economies University Rankings listára azon országokból kerülhetnek fel a felsőoktatási intézmények, amelyeket a Financial Times Stock Exchange (FTSE) ebbe a kategóriába sorolt. Az értékelés a World University Rankings-hez (WUR) hasonló módszertan alapján készül, a lista összeállítása során ugyanazon indikátorok alapján vizsgálják az egyetemek oktatói, kutatói kiválóságát, nemzetközi beágyazottságát. A különbség annyi, hogy a feltörekvő országok rangsorában nagyobb súlyozással veszik figyelembe a tudástranszfert és a nemzetközi beágyazottságot, míg a kutatási eredmények valamivel kisebb súllyal esnek latba. A módszertanról a THE honlapján olvashat bővebben.

A teljes mezőny több mint 90 intézménnyel bővült az előző rangsorhoz képest, ezen belül az Eötvös Loránd Tudományegyetem minimálisan, mindössze három pozícióval csúszott vissza tavalyi eredményéhez képest. A hazai intézmények közül az ELTE ezzel a második legjobb felsőoktatási intézménynek számít Magyarországon. A Semmelweis Egyetem előzi meg, amely a 33. helyen zárt.

Egyetemünk az indikátorok közül a kutatási eredmények területén érte el a legjobb eredményt.

Emellett hazánkból még a Debreceni Egyetem (191.), a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem (201–250.), az Óbudai Egyetem (351-400.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Pannónia Egyetem (401–500.), továbbá a Miskolci Egyetem (501+) került be a friss rangsorba.

A feltörekvő országok felsőoktatási rangsorába a tavalyi 606 után idén már 48 ország 698 intézménye került be. Az első öt helyet kínai egyetemek szerezték meg, a top10-ben ezen kívül további kínai intézmények mellett két orosz, valamint egy tajvani egyetem szerepel. A részletes eredmények értékelési indikátorok, országok és képzési területek szerinti bontásban böngészhetők a THE honlapján.

Az ELTE évtizedek óta a legmagasabban rangsorolt hazai felsőoktatási intézmények egyike, az egyetem hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről ebben az összefoglalóban olvashat részletesen.