Megtartotta vezető helyét az ELTE az ARWU világrangsorban

2020.08.18.
Megtartotta vezető helyét az ELTE az ARWU világrangsorban
2020-ban is az Eötvös Loránd Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem az egyik legelismertebb nemzetközi felsőoktatási rangsor, az Academic Ranking of World Universities (ARWU) összesítésében.

A világ ezer legjobb felsőoktatási intézményét bemutató idei rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 601–700. helyre került, ezzel az ARWU értékelése alapján a magyar egyetemek között a legelőkelőbb helyet szerezte meg. Az eredménnyel egyébként olyan neves egyetemekkel került egy kategóriába, mint a walesi Swansea Egyetem, a németországi Konstanzi Egyetem és a Luxemburgi Egyetem. Hazánkból öt egyetem került fel a nemzetközi listára, az ELTE-hez hasonló helyezést csupán a Szegedi Tudományegyetem ért el.

Az első tíz helyen nem történt változás a tavalyi eredményekhez képest: idén is nyolc amerikai és két brit egyetem vezeti a rangsort. A Harvard 18 éve áll az első helyen, majd szintén változatlan pozícióban a Stanford és Cambridge szerepel. A kontinentális európai mezőnyt a Paris-Saclay Egyetem (14.), a zürichi Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (20.) és a Koppenhágai Egyetem (33.) vezeti. A teljes 2020-as ranglista elérhető az összesítést készítő ShanghaiRanking honlapján.

Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon. A transzparens módszertan és a külső partnerektől összegyűjtött adatok alapján vizsgált 1800 intézmény közül idén az első 1000 került fel a listára, az indikátorok között a publikációk száma, a magas idézettségű kutatók száma és az intézmények volt hallgatói, illetve jelenlegi oktatói által nyert tudományos díjak száma is szerepel.