Megújul a Márton Áron Szakkollégium

2017.03.13.
Megújul a Márton Áron Szakkollégium
A 2016 augusztusa óta az ELTE részeként működő szakkollégium III. kerületi épülete jelentős minisztériumi támogatás segítségével újul meg. A 2,5 milliárdos beruházás az épületgépészeti, villamossági fejlesztés mellett érinti a tűzvédelmet és a berendezések modernizálását is.

A 2017. március 2-án rendezett sajtótájékoztatón Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere emlékeztetett, hogy a mostani fejlesztések célja az, hogy még magasabb színvonalon szolgálják ki a külhoni magyar, illetve a többi egyetemi hallgató igényeit. A beruházás annak a nagy kollégium fejlesztési stratégiának az első lépése, amelyet néhány hónappal ezelőtt hirdettek meg. Ennek keretében 2023-ig 37 467 férőhely felújítását, illetve újak létesítését tervezik mintegy 192 milliárdos beruházással. A szakkollégium esetében, mivel a modernizálás új tereket is igényel, a korábbi 993 férőhellyel szemben 850 férőhely áll majd rendelkezésre.

Az emberi erőforrások minisztere elmondta, bíznak benne, hogy a kollégiumfejlesztési program nemcsak a magyarországi, hanem a külföldi hallgatók számára is vonzerőt jelent majd. Emlékeztetett, hogy a Stipendium Hungaricum program keretében több ezer külföldi hallgató képzését vállalta a kormány. A program keretében Magyarországon tanuló diákok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország nemzetközi tekintélye és a kétoldalú kapcsolatok erősödjenek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kitért arra, hogy a mostani fejlesztés Óbuda szempontjából is különösen fontos. A miniszter kiemelte a fiatal értelmiség ösztönzésének fontosságát, ők azok, akik az ország boldogulásáért a legtöbbet tudnak tenni, mondta.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja hangsúlyozta, hogy elkötelezettek a határon túli magyarság támogatása, a határon túli magyar értelmiség megerősítése mellett. Ennek egyik megjelenési formája a Márton Áron szakkollégium. Bíznak benne, hogy jövő év második felében lezárulhat a beruházás, és a kollégium megnyithatja kapuit a hallgatók számára.

Forrás