Megújult az ELTE Savaria Egyetemi Központ

2022.03.31.
Megújult az ELTE Savaria Egyetemi Központ
Befejeződött az ELTE szombathelyi campusának komplex fejlesztése, a 680 millió forintból megvalósult beruházás ünnepélyes átadására 2022. március 31-én került sor. 

A Savaria Egyetemi Központ 2017-ben lett az Eötvös Loránd Tudományegyetem része. A campus műszaki állapota azonban nem felelt meg a kor követelményeinek. Az épületeket a "Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztés az ELTE Savaria Egyetemi Központban az egyetemi integráció megerősítése érdekében" projekt keretében újították fel. A projekttel az egyetem a campus (részben az integráció miatt bekövetkezett) fokozott igénybevételére is válaszolt.

A 2022. március 31-i projektzáró rendezvényen jelen voltak az ELTE vezetői, munkatársai, az államigazgatás, az oktatási intézmények, az ipari, a kereskedelmi és szolgáltató szektorok képviselői.

Borhy László, az ELTE rektora köszöntőjében a tíz alprojektből álló program elemei közül kiemelte az energiatakarékosságot célzó kazánház-felújítást, az internetes hálózat fejlesztését, valamint a nyelvoktatást segítő tolmácsfülke és -berendezés, a vízisportokat segítő két mobil csónakház, a wifi eszközök és a kutatásokat támogató szuperszámítógép beszerzését. A rektor hozzátette: a projekt eredményeire egyetemvezetőként és szombathelyiként is büszke.

Az egyetem 100 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott az elmúlt hét évben – mondta el Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja. Az összeg 80 százaléka pályázati, 20 százaléka kormányzati forrásként állt rendelkezésre, amelyből az intézmény alapterületének 40 százalékán valósult meg korszerűsítés. Ebből Szombathelyre 6 milliárd forint jutott.

A kancellár a projektet méltatva rámutatott, a SEK wifi-hálózata egyetemi viszonylatban is a legkorszerűbbnek számít, a beszerzett szuperszámítógép pedig nem csupán a helyi, hanem a budapesti kutatások informatikai hátterét is adja. Scheuer Gyula hozzátette: az elmúlt öt évben bebizonyosodott, hogy jó lépés volt a Savaria Egyetemi Központ csatlakozása az ELTE-hez.

Hende Csaba parlamenti képviselő, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke a projekt régióra gyakorolt hatásairól beszélt. Felidézte a gépészmérnöki és az informatikus képzés elindulását, hangsúlyozva, hogy ezek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy a helyi cégek fejlesztéseket hajthassanak végre. Példaként a legfrissebbeket, a Schaeffler tavaly év végén bejelentett 5 milliárd forintos, valamint a TDK napokban bejelentett 26 milliárd forintos beruházását említette.

Magyarország a mesterséges intelligenciába történő befektetéseknek és a gazdaság adatalapú átállásának köszönhetően már azzal büszkélkedhet, hogy iparának mintegy 70 százaléka a high-tech szektorba tartozik – mondta el köszöntőjében Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter. – Ez az arány szinte megegyezik például Németország szintjével, és fenntartásához hozzájárulhat a szombathelyi technológiai háttér és az ELTE sok fejlesztése is.

A felszólalók ezt követően a C–épületi aulában nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen átadták a beruházást.

Ritter Dávid, az ELTE informatikai igazgatója a szerverszobában bemutatta az informatikai fejlesztéseket, majd Lenkai Nóra, a Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa mondott pohárköszöntőt, méltatva az integráció óta Szombathelyen elért eredményeket.