Megújult az ELTE szellemitulajdon-kezelési szabályzata

2021.09.01.
Megújult az ELTE szellemitulajdon-kezelési szabályzata
Az európai sztenderdeknek is megfelelő, ugyanakkor egyértelmű kereteket és támogatási lehetőségeket definiáló új szabályzat 2021. július 26-án lépett hatályba.

A szabályzat célja, hogy támogassa az Egyetem alaptevékenységét, serkentse a szellemi alkotások létrejöttét, az innovációs tevékenységeket, valamint növelje a kutatói motivációt és elégedettséget. Új szemléletű, tartalmaz innovatív megoldásokat, mint például az úgynevezett expressz licencia vagy easy IP lehetősége, ugyanakkor motiváló jellegű is, hiszen pozitív üzenetet fogalmaz meg többek között a Találmányi Alap megújításával, a Proof of Concept támogatás intézményesítésével és az alkotói díjazási rendszer megújításával. Kiegészült a klasszikus találmánykezelés mellett a szoftverekre, know-how-ra, szerzői művekre vonatkozó specifikus részekkel is.

A Szenátus egyúttal előirányozta a szabályzat két éven belüli felülvizsgálatát és a következő időszakban az Egyetemi Találmányi Testület működési rendjének megújítását. Ez biztosítja, hogy a gyakorlati tapasztalatok a szabályzatba beépüljenek, így az minél inkább támogassa az Egyetem alapvető céljait. Emellett készül majd egy fogalomtár és útmutató is az alkalmazás megkönnyítésére.

A szellemitulajdon-kezeléssel kapcsolatos feladatok szervezése és felügyelete az Egyetemen az Innovációs Központ feladata, szorosan együttműködve a kari és más szervezeti egységekkel. A Központ segítséget nyújt az egyetemi polgároknak az innovációval, szellemi alkotásokkal és azok hasznosításával kapcsolatban felmerülő kérdésekben. Elérhetőségeiről itt tájékozódhat.

Remélhetőleg a megújított szabályzat által tovább erősödik az elmúlt években tapasztalt növekvő tendencia, és egyre több szellemi alkotást jelentenek be és hasznosítanak az ELTE-n.

Az új szabályzatot itt tekintheti meg.