Megválasztották 2019 energiaköveteit

2019.05.27.
Megválasztották 2019 energiaköveteit
Idén is meghirdette pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a felsőoktatási intézményekben természettudományos tárgyakat hallgató diákok számára. A hivatalos eredményhirdetésen és díjátadón két ELTE-s és egy BME-s hallgató vehette át az Energiakövet 2019 címet és a vele járó ösztöndíjat.

Pályázni bemutatkozó motivációs videóval és felső tagozatos általános iskolai vagy középiskolai tanóra tematikus vázlatával lehetett. A pályázati anyaggal szemben a legfőbb elvárás az volt, hogy a jelentkezők rendhagyó tanóra keretében újszerűen, kreatívan, a témát látványos kísérletekkel alátámasztva mutassák be a fiataloknak az energiagazdálkodást és a tudatos energiafogyasztást. A legjobb pályamunkákat benyújtó jelentkezőknek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) székházában tartott Demo Day során szakmai zsűri előtt is bizonyítani kellett előadókészségüket.

A pályázat fővédnöke Dorkota Lajos, a MEKH elnöke volt. A beérkezett pályázatokat három szempont szerint értékelték: a szakmai tartalomról Grabner Péter, a  MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, az oktatásszakmai színvonalról pedig Czippán Katalin környezeti nevelési- és kommunikációs szakember beszélt. Harmadik zsűritagként a társadalmi felelősségvállalási program mellé álló Zsíros László Róbert tudományos ismeretterjesztő vlogger, a Szertár Projekt alapítója értékelte a beérkezett pályamunkákat. A szakmai zsűri végül három hallgatót választott ki, akik a következő évben energiakövetekként az ország "szupertanárai" lehetnek:

  • Csiszár Barnabás (19) - ELTE TTK Földtudományok, I. évfolyam. Óravázlatának témája: Hogyan vehetsz részt te is a Föld védelmében?
  • Máthé Marcell Tibor (23) - ELTE Fizika Msc. I. évfolyam. Óravázlatának témája: Az energiát nem elég megtermelni, tárolni is kell!
  • Putti Krisztián (23) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Energetikai mérnök MSc, I. évfolyam. Óravázlatának témája: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

A három dobogós a MEKH Energiakövet 2019 cím mellé 400 ezer forintos ösztöndíjat kapott. A továbbiakban többnapos előadói tréningen vesznek majd részt, ahol a szakma legjobbjai segítenek nekik felkészülni arra, hogy igazi „szupertanárok” legyenek. Az 2019/20-as tanévben nyertes óraterveik alapján általános és középiskolákban tartják meg óráikat országszerte. Felkészülésüket és az órákat az egész ország nyomon követheti az Energiakövetek honlapon és az MEKH Energiahatékonyság Facebook-oldalon, illetve Youtube-csatornán.

Forrás