Mekkora ellenanyagszinttel vagyunk védettek a koronavírustól?

2022.06.10.
Mekkora ellenanyagszinttel vagyunk védettek a koronavírustól?
Az ELTE Természettudományi Karán létrehozott, országosan is egyedülálló biotechnológiai laboratóriumban 2022 áprilisában elkezdődött az ELTE-polgárok ellenanyagszint-mérése. Azóta több mint 300 fő antitestszűrését végezték el, és mindössze 1%-uk nem rendelkezett elegendő antitesttel. 

február óta üzemelő laboratórium a megnövekedett igények miatt indított ellenanyagszint-méréseket az ELTE-polgárok körében, a programot a Karrierközpont koordinálta. A labor munkatársai körülbelül egy hónap alatt 319 fő antitestmérését végezték el. 

A mérés a klinikai vizsgálatokban is használt ELISA-típusú enzim-kötött immunoassay segítségével zajlott: ilyenkor a szérumban a már felszínhez immobilizált vírus tüskefehérjéhez köthető antitestet megjelölik és enzimreakció segítségével vizualizálják. Az eredményeket Binding Antibody Unit (BAU)/ml mennyiségben határozzák meg, ez a WHO által koordinált nemzetközi sztenderd összemérés alapján definiált.

A laboratórium saját statisztikája szerint mindössze 3 minta volt a WHO sztenderdje alatt. A jelenlegi pandémiás helyzetben azonban nem lehet egyértelműen megjelölni azt az ellenanyag-határértéket, amely 100%-os védettséget nyújtana a COVID-19 fertőzés kialakulása ellen.

A magasabb ellenanyag-szint mindazonáltal az immunrendszer megfelelő mértékű válaszára utal – akár a védőoltás, akár a természetes SARS-CoV-2 fertőzés következtében aktiválódott az immunválasz –, így általában védettséget biztosít a súlyosabb betegség kialakulása ellen.

Forrás: ELTE TTK