Mélyíti kapcsolatait a Coimbra Csoport

2017.01.13.
Mélyíti kapcsolatait a Coimbra Csoport
A Coimbra Csoport tagegyetemei és a nekik helyet adó városok kapcsolatának fejlesztését tűzte ki célul a Poitiers-i Nyilatkozat. A dokumentumot 2016 júniusában Egyetemünk képviseletében Szalay Péter rektorhelyettes írta alá a francia városban, év végén pedig Tarlós István főpolgármester is ellátta kézjegyével.

A Coimbra Csoport Európa történelmi egyetemeinek nemzetközi hálózata, amelyet 1985-ben a Louvain-la-Neuve és a Leuven városában működő egyetemek rektorainak kezdeményezésére 19 történelmi, de nem fővárosban működő európai egyetem hozott létre. Az első közgyűlést a portugáliai Coimbra városában tartották a következő évben. A csoport az oktatás, kutatás és társadalmi feladatvállalás értékeit képviseli, és részt vett az Erasmus program létrehozásában is. Mára Európa-szerte 38 egyetem lépett be tagjai közé, Írországtól Törökországig.

A 2016 nyarán megfogalmazott Poitiers-i Nyilatkozat a tagintézmények és a nekik helyet adó városok kapcsolatát hivatott erősíteni. A dokumentumot tavaly év végén Tarlós István, Budapest főpolgármestere is aláírta, így a jövőben a hasznos párbeszéd és tapasztalatcsere révén tovább mélyülhet az ELTE és a főváros kapcsolata.

A nyilatkozat aláírói többek között vállalják, hogy elősegítik helyi és regionális közösségeik erősítését, támogatják egymást a nemzetközivé válásban, szabályozási törekvéseikkel kedvező környezetet alakítanak ki a befektetéseknek, élhetőbbé teszik a lakhatási feltételeket, valamint ösztönzik a tudás- és kultúraalapú rendezvények szervezését.

A Brazil Egyetemek Coimbra Csoportjának igazgatója, Rossana Valéria de Souza e Silva professzor legutóbb tavaly decemberben látogatott az ELTE-re, hogy Erdődy Gábor nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettessel áttekintse intézményünk és a brazil egyetemek kapcsolatát. A Coimbra Csoport vezetője azt is felvetette, hogy a 2018. évi közgyűlésnek az ELTE adhatna helyet.