Mesterséges intelligencia a gyógyszerkutatásban

Mesterséges intelligencia a gyógyszerkutatásban
01/20

2022. január 20. 17:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)

01/20

2022. január 20. 17:00 -

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)


Szalay Kristóf kutatómérnök tart közérthető előadást az ELTE TTK "Alkímia ma" sorozatában.

Egy új gyógyszer kifejlesztése rendkívül hosszadalmas és költséges folyamat, az első lépésektől a kész gyógyszerig könnyen eltelhet több, mint tíz év is. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy az emberi sejtek rendkívül bonyolult rendszerek, ezért nagyon nehéz előre látni, hogy egy adott beavatkozás milyen hatásokkal járhat. A mesterséges intelligencia ígérete, hogy ismert példákból tanulva segít kiválasztani a legesélyesebb gyógyszerjelölteket, így gyorsabban, olcsóbban kerülhetnek gyógyszerek a piacra, ezért egyre precízebb és hatékonyabb terápiákat tesz elérhetővé. Az előadásból a gyógyszerkutatás és az MI világába történő rövid bevezetés után kiderül, hogy mostanában milyen MI megoldások jelentek meg a gyógyszerkutatás különböző fázisainak segítésére, és milyen problémák várnak még megoldásra.

Szalay Kristóf a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 2008-ban villamosmérnöki, majd 2010-ben egészségügyi mérnöki diplomát szerzett. PhD-fokozatát a Semmelweis Egyetemen szerezte a „Biológiai hálózatok dinamikájának vizsgálata” című értekezésével, amellyel elnyerte a SE leginnovatívabb PhD-munkájáért járó Innovációs Díjat.

Az általa alapított, a rákkutatást mesterséges intelligencia segítségével előmozdító Turbine cég csapatát 2017-ben a bécsi Pioneers fesztiválon „Az év legjobb egészségügyi startupjá"-nak választották meg, őt pedig 2018-ban pedig a Massachusetts Institute of Technology által kiadott MIT Technology Review európai kiadása a 35 legtehetségesebb 35 év alatti feltaláló közé sorolta.

Az előadás után Lázár Armand, a Veres Pálné Gimnázium matematika, fizika, kémia szakos tanára mutat be kísérleteket.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007-ben indult Alkímia ma sorozata elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán és a Youtube-on. 

Borítókép: Semmelweis Egyetem