Mesterséges intelligencia és fehérjék
Az élőlények DNS-szekvenciájának meghatározása ma már nem túl nehéz és nem túl drága feladat. A DNS ismeretében le lehet írni, hogy mely fehérjéket hozza létre a vizsgált élőlény. A fehérjék leírása az aminosav sorrendjükkel történik: a DNS egyes részeit „le lehet fordítani” a fehérjék aminosav sorrendjére. Azonban a szekvenciájával leírt fehérjék jellemzése, funkciójuk pontos meghatározása nehéz feladat. Bioinformatikus kutatók már régóta foglalkoznak ezzel a problémával, vagyis az aminosav szekvenciájával ismert fehérjék funkciójának meghatározásával.
Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói, Szalkai Balázs doktorjelölt és Grolmusz Vince professzor olyan neurális hálózatokat készített, amelyek segítségével
az eddig ismert legpontosabb fehérje karakterizálást lehet elvégezni, csupán az aminosav szekvencia ismeretében.
Az ELTE kutatóinak most publikált módszere 99,99%-os pontossággal osztja be a fehérjeszekvenciákat az UniProt 698 osztályába, illetve 99,45%-os pontossággal a Gene Ontology osztályozás 983 osztályába. Az új eszközzel megbízható módszer áll rendelkezésre az eddig még ismeretlen funkciójú fehérjék megismerésére.