Mesterséges kristályok építése

Mesterséges kristályok építése
01/26

2023. január 26. 17:00

Eötvös József Gimnázium (1053 Budapest, Reáltanoda u. 7.) és online

01/26

2023. január 26. 17:00 -

Eötvös József Gimnázium (1053 Budapest, Reáltanoda u. 7.) és online


Tapasztó Levente, az Energiatudományi Kutatóközpont fizikusa tart előadást "Az atomoktól a csillagokig" sorozatban.

A grafén, amely pusztán egyetlen atom vastagságú kristály, valóságos üstökösként robbant be a tudomány világába. Hamar kiderült azonban, hogy egyáltalán nem egyedi esetről van szó, a grafén felfedezése lavinát indított el, egymás után izolálták az újabb kétdimenziós (2D) anyagokat. Egy következő lépésben a különböző 2D kristályokból – mint atomi vékony LEGO elemekből – mesterséges kristályokat raktak össze. Az igazi szenzációt az jelentette, amikor felfedezték, hogy amennyiben a rétegeket egymáshoz viszonyítva el is forgatjuk, az anyagban teljesen újszerű viselkedés és tulajdonságok jelennek meg. Például két elforgatott grafénréteg tulajdonságait bizonyos “mágikus” elforgatási szögek esetében az elektronok kölcsönhatása határozza meg, holott az egyes rétegekben a kölcsönhatások szerepe elhanyagolható. Ezt úgy képzelhetjük el, hogy a mágikus elforgatási szögeknél a vezetési elektronok nagyon lelassulnak, igy a mozgási energia befagyasztásával az egyébként nem túl erős kölcsönhatási energia dominánssá válik, olyan új tulajdonságokat eredményezve, mint a szupravezetés vagy a mágneses rend kialakulása.

Tapasztó Levente 2008-ban szerzett PhD-fokozatot, azóta az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban dolgozik, a Nanoszerkezetek Osztály vezetője. Főként nanoszerkezetű anyagok előállításával, műszeres vizsgálatával, karakterizálásával foglalkozik. 2008-ban Junior Prima díjat, 2014-ben Lendület ösztöndíjat, 2015-ben ERC Starting Grant támogatást kapott.

Az atomoktól a csillagokig előadássorozatban az ELTE TTK Fizikai Intézetében tevékenykedő kutatók, oktatók és vendégek beszélnek a fizika frontvonalába tartozó érdekességekről, újdonságokról, elsősorban középiskolásoknak, bemutatva azokat a lehetséges tanulmányi utakat is, amelyeket a hazai felsőoktatás nemzetközi elismertségnek örvendő egyeteme kínál az érdeklődő fiataloknak. Az előadások online is követhetők a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában, a videofelvételek egy héten belül felkerülnek a sorozat weblapjára és YouTube-csatornájára is.