Meteorológusokat díjaztak

2018.03.26.
Meteorológusokat díjaztak
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter díjakat és szakmai elismeréseket adott át 2018. március 23-án, a Meteorológiai Világszervezet világnapján. A díjazottak között szerepelt Tasnádi Péter egyetemi tanár és Breuer Hajnalka egyetemi adjunktus.

Változik a klíma, és vele együtt az időjárás is. Fejlődik a méréstechnika, az informatika, a tudomány és a kommunikáció – fogalmazott Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a pénteki rendezvényen. Mint mondta, az időjárás és az éghajlat jelenségeinek megértése nélkülözhetetlen az állampolgárok élet- és vagyonvédelme szempontjából, továbbá segíti a társadalmat, hogy ellenállóbbá váljon a természeti kihívásokkal szemben. Ezek azok a törekvések, amelyek a Meteorológiai Világszervezet – egyben az Országos Meteorológiai Szolgálat – küldetésének lényegét képezik.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a nemzetközi meteorológus közösség 1960 óta minden évben megemlékezik a WMO Egyezmény 1950. március 23-i hatályba lépésének évfordulójáról. Az ünnepségen a földművelésügyi miniszter adományoz különféle díjakat és szakmai elismeréseket.

Az idei világnapon Scheinzl Guidó-díjat vehetett át Tasnádi Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Meteorológiai Tanszék egyetemi tanára. Miniszteri Elismerő Oklevélben Breuer Hajnalka, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Meteorológiai Tanszék adjunktusa részesült.

A díjazottak teljes névsora itt olvasható.

Forrás: OPH