Mi befolyásolja a jószágok árának alakulását?

2013.10.30.
Mi befolyásolja a jószágok árának alakulását?
A közgazdaságtudomány csaknem háromszáz éves problémájának megoldásához is hozzájárult Eugene F. Fama (University of Chicago), Lars Peter Hansen (University of Chicago) és Robert J. Shiller (Yale University), akik az idei közgazdasági Nobel-díjat kapták. Kutatásaikról Váradi Balázzsal, a TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékének tudományos munkatársával beszélgettünk.

Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen és Robert J. Shiller az eszközárak empirikus vizsgálatában elért eredményeikért kapták az idei Nobel-díjat. Miért úttörő jelentőségűek a kutatások?
A közgazdaságtan egyik klasszikus kérdése annak megértése, hogy a jószágok árának alakulását mi befolyásolja. A kérdésre a „klasszikus” jószágokkal (például a könnyen megismerhető minőségű fogyasztási cikkekkel) kapcsolatban a közgazdaságtannak elég alapos válaszai vannak a piac szerkezetét, a piaci keresletet és a kínálatot meghatározó összetevők elméleti és empirikus vizsgálatán keresztül. A pénzügyi eszközök (például a részvények, kötvények) árazása azonban sajátos, hiszen itt az egyik, ha nem a fő motívum, ami az árakat meghatározza, az arra vonatkozó vélekedés, hogy hogyan fognak ugyanezek az árak a jövőben alakulni. Az idei Nobel-díjasok közül ketten ezen a téren bővítették tudásunkat. Hansen pedig egy – ezen és más téren is – nagy haszonnal alkalmazott ökonometriai becslési módszer megalkotója.

Meglepte-e a szakmát a díjazottak névsora, vagy számítani lehetett az elismerésre?
Nevük évek óta fel-felbukkant a Nobel-díj esélyeseinek sorában, Fama 2005-ben elsőként, Shiller pedig 2009-ben kapta meg a pénzügyi közgazdaságtan egyik legjelentősebb díját, a Deutsche Bank díjat. Hármójuk kombinációja meglepetés talán, hiszen Shiller és Fama a nagyközönség által is ismerten vitában állnak azzal kapcsolatban, hogy vannak-e eszközár-buborékok, és mi a teendő velük kapcsolatban.

Kik foglalkoztak eddig hasonló problémákkal?
A területtel régóta foglalkozik a közgazdaságtan: Daniel Bernoulli 1738-as, latin nyelvű tanulmányát szokták az első fecskének tekinteni. A nemrég az ELTE-n is vendégelőadást tartott Robert Engle 2003-ban kapott Nobel-díjat olyan ökonometriai módszerek kifejlesztéséért, amikkel ezt a területet is vizsgálta, William Sharpe, Harry Markowitz és Merton Miller 1990-ben, Franco Modigliani 1985-ben kaptak közgazdaságtani Nobel-díjat pénzügyi közgazdaságtani kutatásaikért.

A piaci eszközök árának alakulása egy átlagos háztartás döntéseit is befolyásolhatja, legyen szó ingatlanvásárlásról vagy megtakarításokról. Az empirikus kutatások tehát mindennapi életünkre vannak hatással – jól értelmezem a megállapítást?
Messzemenően. Egy példa: az a tény, hogy azok, akik a tőzsdén akarják befektetni megtakarításaik egy részét, nemcsak közvetlenül a részvények közül válogathatnak, hanem viszonylag alacsony pluszköltségű, ún. indexkövető alapok közül is, amelyek közvetlenül kapcsolatba hozhatók Fama cikkeivel.
 
Milyen kérdések megválaszolatlanok még ezen a területen?
Sok kérdés vár még válaszra. Egy összetett, csak részben tudományos, legalább annyira közpolitikai dilemma, amelynek megválaszolásához még sok részkérdés megválaszolatlan, az előbb már említett eszközár-buborékok (Az eszközárak fundamentumoktól elszakadó, hosszú távon fenn nem tartható dinamikájú emelkedése, amelyet rendszerint a várakozások megfordulása és az eszközárak zuhanása követ) kérdése: dolga-e a gazdaságpolitikának, és ha igen, mikor és hogyan a – hosszú távon fenntarthatatlan – áremelkedés reményében vásárolt, és ezért valóban emelkedő eszközáraknak megálljt parancsolni és „kipukkasztani” a buborékot? Vannak olyan elemzők, akik szerint, ha jobb válaszaink lettek volna erre a kérdésre, a 2008-as válság is megelőzhető lett volna.
 
A közgazdasági Nobel-díjasokról szóló angol nyelvű sajtóanyag itt olvasható.