Mi köze a skorpiónak döntéseinkhez?

2022.02.04.
Mi köze a skorpiónak döntéseinkhez?
Folytatódik az ELTE Long, a február 4-i podcastban Aczél Balázzsal, az ELTE PPK viselkedéskutatójával hülyeségeink pszichológiai hátteréről beszélgetünk.

Soha nem voltunk még annyi tudás birtokában, mint ma, mégis sokszor ismereteink ellenében cselekszünk. A hülyeség – úgy látszik – elkerülhetetlen része életünknek, ráadásul valamennyien egyetértünk abban is, mi számít hülyeségnek. De miért hozunk annyi rossz döntést nap nap után? És vajon előre megmondható-e, milyen hibákat fogunk elkövetni? Van-e rendszeresség hibáink elkövetésében? Segít-e az okosság, vagy jobb, ha intuíciónkra hallgatunk? És intuícióink vajon tévedhetetlenek-e? Ha nem azok, kordában lehet őket tartani? 

Aczél Balázst arról is megkérdeztük, hogyan kerül valaki a téma bűvkörébe, hogy lehet ezt a jelenséget a tudomány nyelvére lefordítani, s milyen trükköket alkalmazhatunk, ha ritkábban szeretnénk hülyeségeket tenni. Az ELTE PPK tudományos és nemzetközi dékánhelyettese korábban a Döntéslabort vezette, jelenleg a Metatudomány Kutatócsoport munkáját irányítja. 

2021 őszén elindult az ELTE podcast-sorozata. Minden hónap első péntekén az ELTE Long jelentkezik: az ötvenperces adásban az ELTE egy-egy kutatója hoz közelebb egy-egy aktuális és népszerű tudományos témát. Miközben a vendég kutatásáról beszél, nem egyszer feltárul az út is, amely az innovációhoz vezetett.

A podcast az Első Pesti Egyetemi Rádió FM97.0 szakmai támogatásával készül.

A február 4-i műsort itt hallgathatja meg.