Mi történt 50 éve?

2021.05.17.
Mi történt 50 éve?
"MindennapInapló" címmel megnyílt az ELTE Könyvtár- és Információtudományi Intézet kronológiai projektjének új felülete.

A Fodor András Hálózati Életműkiadásban indexelt időpontokból kiindulva és a mi történt aznap? kérdésre választ keresve, az ELTE BTK könyvtárszakos hallgatói kronológiai gyűjtéseket végeznek, feldolgozva különféle kiadványokat, napi sajtótermékeket. A napokban elkészült az a vizuális felület, amely az életműkiadást összeköti a kronológiai háttérgyűjtésekkel.

A különböző (asztali gépen vagy laptopon élvezhető) nézetekben megjeleníthető, szűrhető és kereshető gyűjtemény 1945-től 1979 végéig 420 hónapról közöl (változó kidolgozottsággal) adatokat: a hónap eseményeinek szöveges összefoglalását, korabeli irodalmi lapok tartalomjegyzékét, kronológiai adatsort, vizuális illusztrációkat (korabeli Fortepan képet, a hónap eseményeit összefoglaló brosúrát, egy-egy jelenséghez kapcsolt infografikát). A gyűjteményt a későbbiekben mozgóképes illusztrációk is gazdagítják majd.

A 2021. tavaszi félévben már napi bejegyzések is készültek a félévszázaddal ezelőtti tavasz napjaiból: 1971 tavasza a MindennapInaplóban.

A teljes gyűjtemény különböző nézetekben tekinthető meg:

A gyűjtemény az iNapló felületén található meg. Az 1999-ben létrehozott kulturális weboldalt Fodor János az ELTE BTK oktatójaként hallgatói gyakorlatok eredményeire építi. Az iNapló – a Fodor András Hálózati Életműkiadás mellett – elsősorban kisebb kulturális gyűjtemények (egy-egy kor- vagy helytörténeti értékű fényképsorozat) hálózati közreadására és kontextusának megjelenítésére vállalkozik, félévről félévre változó munkatársakkal. 

Forrás: ELTE KITI