Millenniumi Díjat kapott az ELTE Környezetoptikai Laboratóriuma

A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala alapította 2000-ben a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére. Az idei díjazottak között van az egyetem biofizikai vizsgálatokat végző, innovatív kutatóműhelye is.

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló művészek és műszaki alkotók munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, tisztelgésként az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt. Az azóta eltelt években a világ iparjogvédelmi és szerzői jogi intézményei változatos programokkal és akciókkal köszöntik ezt a napot. A Millenniumi Díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – akkori nevén a Magyar Szabadalmi Hivatal – elnöke alapította 2000-ben a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére. A Millenniumi Díj 2013-as kitüntetettjei: a Bartók Archívum (MTA Zenetudományi Intézet), az ELTE Környezetoptikai Laboratóriuma, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szentendrei Skanzen ls TIT Természet Világa (Természettudományi Közlöny) szerkesztősége.

A Horváth Gábor vezetésével működő ELTE Környezetoptikai Laboratórium egy biofizikai vizsgálatokat végző kutatóműhely, amely a díjat odaítélők szerint „szép példája a tudományterületeken és országokon átívelő, nemzetközi színvonalú kutatásnak, a szinergikus hatások kiaknázásának. Irányításával közös kutatási és fejlesztési feladatok megoldásán az alkalmazott kutatási eredmények és olyan, egyre bővülő számú találmányok létrehozásában dolgoznak együtt a fizikusok, biológusok és meteorológusok, mint a felhőalap-távolság mérésére szolgáló eljárás és berendezés. A poláros fényszennyezés csökkentésére irányuló mintázat, tárgy és eljárás ugyancsak jelentős hatósugarú innováció lehet.” A díj egyúttal elismerése az ELTE-n folyó tudásátadásnak, a szellemi tulajdon védelme terén végzett színvonalas munkának is.

Forrás: Gazdasági Rádió

ELTE Környezetoptikai Laboratórium

2013.04.26.