Milliárdok kutatói-ipari együttműködésre

2018.01.15.
Milliárdok kutatói-ipari együttműködésre
Hatvanegymilliárd forintos keretösszeggel jelentek meg az NKFI Alap új innovációs pályázatai, melyek fele-fele arányban támogatják a kutatói-ipari együttműködést és a vállalkozásokat.

Az alap 31 milliárd forint keretösszeggel ösztönzi a kutatói-ipari együttműködést, hogy a piacon hasznosuló innovatív termékekben, technológiákban öltsenek testet a kutatóhelyeken elért eredmények, többek közt a mesterséges intelligencia, a fehérjekutatás és a tiszta ivóvíz területén. Ezeken a pályázatokon Magyarország legversenyképesebb kutatóműhelyei nyerhetnek támogatást olyan összetett társadalmi-gazdasági kihívások elemzéséhez és a kapcsolódó fejlesztésekhez,

amelyek megoldása csak a kutatói és a vállalati szféra hatékony együttműködésében képzelhető el.

Ilyen, hosszútávon fenntartható együttműködési projektek indítását támogatja a Nemzeti Kiválósági Program, valamint a Versenyképességi és kiválósági együttműködések. Ezeken túlmenően idén is jelentős forrásra, 30 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

„Kiemelten figyeljük a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások innovációs aktivitását, az elmúlt évek tapasztalatai alapján most két pályázati modellben ösztönözzük innovációs tevékenységük megerősítését, hogy mielőbb növekedési fázisba juthassanak. 2018-ban összesen 10 milliárd forintra kifejezetten ők pályázhatnak. Másrészt Magyarország kutatói több területen a nemzetközi élvonalba tartoznak, az általuk elért eredmények pedig a vállalatokkal együttműködve válhatnak széles körben alkalmazott megoldásokká. Ezt az együttműködést szintén jelentős hazai forrással ösztönözzük” – mondta Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az új pályázatok meghirdetése kapcsán.

Forrás: NKFIH